2012. május 17.

Akár 40 éves programokat is tud majd futtatni a Windows 8

A Microsoft várhatóan ősszel piacra kerülő új operációs rendszerére váltóknak nem kell amiatt aggódniuk, hogy eddig használt programjaik az átállást követően nem futnak majd gépeiken.


A Windows 8 számára ugyanis a kiadásánál akár 40 évvel korábban készült alkalmazások futtatása sem jelent majd problémát - erősítette meg Redmond az új rendszerhez létrehozott Twitter-csatornáján. 


A sokévtizedes alkalmazások futtatását azt fogja lehetővé tenni, hogy a Windows 8 is tartalmazni fogja azt az ún. 16-bites alrendszert, ami akár a DOS, akár a Windows 16-bites verziói alá készült programok futtatásához szükséges. Ez az alrendszer a Windows NT óta részét képezi minden 32-bites Windows-nak, és gondoskodik a rendszer natív szóhosszával nem egyező módot igénylő szoftverek működésének biztosításáról.


Az alrendszer ugyanakkor nem képezi részét a Windows 64-bites kiadásainak, amelyek így "csak" legfeljebb 20 évvel ezelőtt készült, 32-bites programokat tudnak futtatni - legalábbis valamilyen virtualizációs szoftver és egy 32-bites vendégrendszer telepítése nélkül. Ez a Windows 8 esetében is így lesz, tehát azok a felhasználók, akik a rendszer 64-bites változatát vásárolják majd meg, a DOS és a Windows 3.x-es sorozata alá készült programokat nem tudják majd használni gépeiken.