2012. május 26.

Apple, Samsung: induljon a háború!

Kudarcba fulladt a megbeszélés, illetve mégsem: abban egyetért a két fél, hogy a másiknak bizony pusztulnia kell a piacról!

Jó ötletnek látszott (legalábbis a cehhet végső soron álló felhasználók szemszögéből) a bíró terve, mi szerint üljön le a két nagy cég és beszéljék ki egymás közt dolgaikat, azonban a várt kiegyezés helyett egy dologban értettek csak egyet: jöhet a háború!

A mobiltelefonipar immáron két legnagyobb szereplője egyaránt sokat veszíthet a háborúban: a Samsung az iPhone/iPad alkatrészek gyártásának milliárdos üzletétől esik el, az Apple-nek meg új kijelző/processzor/memória/egyéb gyártó után kell néznie. Az eddigi hírek szerint a keresés nem halad jó ütemben, a helyettesítő cikkek érezhetően a Samsung termékek minősége alattiak. Emellett mindkét cég termékei ideiglenes tiltásban részesülhetnek, bár ezt eddig csak az Apple-nek sikerült elérnie.

Az Apple új vezetője, Tim Cook saját bevallása szerint gyűlöli a pereskedést, a Samsungnak is lenne jobb dolga, és a hónap elején kétoldalú megállapodásoknak hála néhány szabadalom bevonásától mindketten eltekintettek, végül nem sikerült megegyezésre jutni: mindkét cég szerint a másiknak kéne fizetnie.

Azonban a jelek szerint úgy gondolja mindkét cég, hogy többet nyer a másik földbe döngölésével, mint az együttműködéssel. Jelenleg a Samsung harap ki nagyobbat a mobilpiacból, azonban az Apple több, mint kétszer akkora profittal rendelkezik. Együtt a mobilpiac kétharmadát és a profit – nem elírás – kilencvenkilenc százalékát.

A szabadalmi követelések ráadásul kissé ingatag lábakon állnak. A Samsung vezeték nélküli kommunikációs szabadalmait, mivel azok szabványhoz tartoznak, az iparági szabályok szerint fair, ésszerű és nem diszkriminatív módon és árakon kéne az Apple rendelkezésére bocsátania a betiltás helyett. Az Apple elsődleges támadási felülete pedig az első Samsung Galaxy S kezelőfelülete, amely nagyban hasonlított a cég saját iOS megoldására. Azonban a Samsung kezelőfelülete azóta jócskán megváltozott az újabb gépeken.
apple samsung
A per minden bizonnyal óriási összegeket emészt fel mindkét oldalról. Persze a jogászok, ügyvédek biztos örülnek az extra munkának, mint ahogyan Steve Jobs is örülne, ha látná: elvégre ő – saját szavaival élve – utolsó leheletével is az Android ellen küzdött volna, termonukleáris háborút indítva. Ez a háború mostanra elkerülhetetlenné vált.