2012. május 27.

Az idén még a Windows 7 fog hódítani

Bármennyire is gőzerővel készül a Windows 8 piacra dobására a Microsoft, azonban jelenleg még a Windows 7 van előtérben. Idén 350 millió erre az operációs rendszerre épülő eszközt dobnak piacra a gyártók.


Steve Ballmer, a konszern vezetője kijelentette, hogy idei év végéig 350 millió olyan eszközt dobnak piacra a gyártók, amelyre Windows 7 kerül. Mindez az üzletember szerint azt bizonyítja, hogy a Windows 7 jelenleg a világ legnépszerűbb operációs rendszere. A Bloomberg gazdasági hírügynökség szerint Ballmer ezeket az adatokat egy szöuli rendezvényen mondta el, ugyanakkor nem mondta meg, hogy honnan származnak és nem nevezett meg további forrásokat, illetve részleteket sem.

A Microsoft szerint tehát a Windows 8 őszi megjelenése ellenére a Windows 7 továbbra is népszerű marad. Elsősorban a cégeknél lehet arra számítani, hogy a meglévő Windows XP operációs rendszereiket nem az új operációs rendszerre cserélik majd le, hanem a kiforrott Windows 7-re, emiatt is hosszabbították meg az operációs rendszer támogatását egészen 2020 januárjáig.

Jóslata szerint a felhőszolgáltatások piacán csupán néhány nagy játékos marad meg: a Windows, a Linux néhány formája és az Apple rendszere. Szerinte három-öt év múlva csak néhány nagy rendszer fogja tudni elérni a szükséges kritikus tömeget. A Windows 8 kapcsán Ballmer kiemelte, hogy ez lehet a Windows újjászületése és úgy számolnak, hogy 2013 végére már 500 millióan fogják használni az idén ősszel négy változatban érkező operációs rendszert. Ezen embertömeg kiszolgálása mind az eszközgyártóknak, mind a szoftverfejlesztőknek a legmagasabb gazdasági hasznot hozhatja. Nemsokára bejelentik a Skype Windows 8-as verzióját is.

A redmondi óriáscég vezérigazgatója tavaly júliusban azt nyilatkozta, hogy a Windows 7 bevezetése óta eltelt 20 hónapban eddig világszerte 400 millió licencet sikerült értékesíteniük. Tami Reller, a Microsoft Windows üzletágáért felelős vezetője szerint a vállalati PC-k két harmadán még mindig az XP fut. Mivel a Windows XP hivatalos terméktámogatása 2014 áprilisában lejár, ezért egyre fontosabbá válik a társaság számára, hogy a felhasználókat frissítésre bírja.