2012. május 4.

Beszélni is tud a Samsung Galaxy III

Életre kelt az Android, és egészen úgy viselkedik, mint az emberek. A csütörtökön Londonban bemutatott Samsung Galaxy III válaszol a kérdésünkre, érzékeli, hogy figyelünk rá, és egészen új módszerekkel tud kapcsolatot teremteni a felhasználók között. Magyarul sajnos nem tanították meg, ami hazánkban eléggé csökkenti a vonzerejét.


Ha kivesszük a hangvezérlést - ami elég lényeges funkciója -, jelentősen csökken a különbség a Galaxy III és a hasonló méretű HTC One X között. Bizonyos szempontból még hátrányban is lehet a Galaxy S III, mert a lekerekített formája eléggé nőies, és a csillogó fehér vagy sötétkék műanyag borítás messze nem olyan stílusos, mint a HTC One X egy darabból kimart polikarbonát háza.
DSC 7378.png
Más tulajdonságokban is nagy a hasonlóság, ilyen például a 4,8 hüvelykes és 720p felbontású kijelző, valamint a 8 megapixeles kamera, ami 0,99 ezredmásodperc alatt lövi el az első képet, és sorozatfelvétel módban 3,3 képet készít másodpercenként. A rendszere is Android 4.0, de nem Sense felülettel, mint a HTC One X-nek, hanem TouchWiz 4.0 interfésszel. A beépített háttértár 16 vagy 32 gigabájtos lehet, amit microSD kártyával bővíthetünk, a mobilnet HSPA+ hálózaton akár 21 megabites letöltési sebességet is el tud érni, a wifi pedig egyszerre két adatcsatornát (összesen 40 megahertznyit) használ, vagyis gyorsabb, mint ami a korábbi készülékekben van. A Galaxy III processzora egy négymagos Exynos 4 csip, az akku pedig 2100 milliamperórás, amire szükség is van a nagy kijelző miatt.
Az mindenképpen elismerésre méltó, hogy a Galaxy III a 136.6x70.6x8.6 milliméteres méretével és 133 grammos súlyával alig nagyobb az elődjénél, mégis belefért ilyen sok minden. A négymagos processzornak hála gyorsan indulnak a programok, szépen gördülnek a menük, az óriási kijelzőn pedig gyönyörűen jelennek meg a tartalmak.
Bár a Samsung hihetetlen profi módon, egyszerre 145 ország 296 szolgáltatójánál dobja piacra a Galaxy III-at, nem lehet figyelmen kívül hagyni a készülék funkcióinak korlátozott elérhetőségét. A beépített játék-, film- és zenebolt eleinte csak hat országban kínál tartalmakat a felhasználóknak. A nagyszerűen hangzó e-egészségügyi modul, ami a bluetooth-on mobilra kötött vérnyomás- és vércukor-mérő eszközök illetve más diagnosztikai kütyük adatait dolgozza fel, csak néhány kiválasztott országban lesz elérhető. A többször említett hangfelismerő modul pedig ugyan 8 nyelven ért, de ezek között nincs ott a magyar.
DSC 7392.png

Hé telefon! Kell ma esernyő?

Először az Apple jött rá, hogy az okostelefonok irányításában fontos szerepet lehet adni a hangnak, mert a felhasználók nagyon gyakran nem tudják kézzel nyomkodni a készüléket. Ez különösen fontos az USA-ban, ahol az emberek szinte elválaszthatatlanok az autóiktól. Az Apple iPhone 4S hangvezérlő rendszere azzal keltette fel az érdeklődést, hogy nemcsak egy előre definiált utasításkészletet tudott értelmezni, hanem élő szóban feltett kérdésre is választ adott, és ugyanezt kínálja most a Samsung Galaxy III is.
galaxy3prod2
Ha mondunk valamit a telefonnak, a telefon elküldi a szöveget egy szerverre, ami kis idő elteltével visszaigazolja, hogy mit hallott, és küldi a választ is. A londoni bemutatón egészen jól működtek a kiadott parancsok, a “Hi Galaxy” felélesztette a mobilt, és a “Do I need an umbrella today?” kérdésre néhány másodperc múlva megjelent a mobil kijelzőjén a napi időjárás-előrejelzés, amiből kiderült, hogy Londonban mindig jól jön az esernyő. Hangutasítással tennivalókat, találkozókat rögzíteni, hívást és appokat indítani is tudunk. Persze a Galaxy III hangos irányításához nem elég angolul tudni, a kiejtésünknek is jónak kell lennie. Néhányan egyáltalán nem boldogultak a készülékkel. De mindegy is, mert nem hiszem, hogy a magyar felhasználók a munkába indulva tömegesen kezdenek majd angolul társalogni a készülékükkel.
Akadnak azért Magyarországon használható funkciók is, mint például az éberségünket figyelő rendszer, ami csak akkor engedélyezi a kijelző elsötétülését, ha a szemközti kamera nem látja a figyelő tekintetünket. Sok apró trükk került a készülékbe, nekem azt tetszett a legjobban, hogy egyetlen gombnyomás nélkül is tudunk hívást kezdeményezni. Ha például sms írása közben rájövünk, hogy túl hosszú vagy bonyolult lenne leírni a mondanivalónkat, elég a fejünkhöz emelni a készüléket, és a Galaxy III automatikusan tárcsáz. Ez megbízhatóan működött, az viszont még nem derült ki, hogy más programok is kihasználhatják-e ezt a lehetőséget.
A londoni demón jól működött az NFC-s azonosításon alapuló fájlmegosztás is: ez a technológia azt teszi lehetővé, hogy az egymás egy centiméteres közelségébe helyezett mobilok az NFC-csip segítségével felismerik egymást, és közvetlen wifi-kapcsolaton átküldhetünk egy fájlt az egyik készülékről a másikra. Ennél a műveletnél jön jól a 40 megahertz széles wifi csatorna, amin egy gigabájt tartalom nagyjából 3 perc alatt átmásolható. A médiafájlok sokféleképpen megoszthatók, az AllShare Cast segítségével a telefon kijelzőjének tükörképe azonnal megjeleníthető egy kompatibilis tévén, míg a Group Cast a kollégák hasonló típusú mobiljára sugározza át a kijelző tartalmát.
galaxy3prod1
A Samsung képviselői sokszor ismételték el a Galaxy III népszerűsítésére kitalált reklámszlogent (designed for humans, magyarul: embereknek tervezve), legalább az kiderült, hogy ez nem teljesen üres szöveg. Kíváncsian várom a magyar piacra szánt készüléket, ami elméletileg május végén már a boltokba is megérkezik, és lehetőséget ad majd egy alaposabb tesztre.