2012. május 24.

Jövő pénteken érkezhet a Windows 8 kiadási előzetes változata

A héten több különböző, megbízhatónak tartott forrásból is az az információ szivárgott ki, amely szerint már csak alig pár napot kell aludni a Windows 8 utolsó előzetes kiadásának megjelenéséig. A Microsoft által rendhagyó módon nem "kiadásra jelölt" (Release Candidate), hanem "kiadási előzetes" (Release Preview) címkével ellátott verzió ugyanis majd' kerek egy hét múlva: jövő pénteken válhat letölthetővé a redmondi szoftvercég honlapjáról. 

Az értesülések helyességére természetesen semmi garancia nincsen - bár különösebben nagy a tévedés a kiadás időpontját illetően semmiképpen sem lehet, hiszen maga a Microsoft is már hónapokkal korábban hivatalosan bejelentette, hogy a szóban forgó utolsó előzetes kiadást június első hetében tervezi majd publikálni. Ez technikagilag valóban a június 1-3 közti időpontot jelenti, amelyből azonban csak az első nap munkanap; de ha a Microsoft az első teljes hetet értette volna a szóban forgó hónapban, az is csak alig pár nap csúszást jelenthet majd a most jövendölt időponthoz képest.
A június elejei kiadást korábban maga a Microsoft is megerősítette
A június elejei kiadást korábban maga a Microsoft is megerősítette

Az új - egyébként állítólag 8400-es build-számmal érkező - Windows 8 verzió vélhetően szokás szerint először a Microsoft szakembereknek és fejlesztőknek szóló hálózatáról, a TechNetről és az MSDN-ről válik majd letölthetővé, és ezt követően egy-két nappal kerül majd az ki a redmondi cég teljesen nyilvános, bárki más számára is hozzáférhető oldalaira.

Érdekesség egyébként, hogy a Windows 8 kiadási előzetese - a weben egyelőre még fontos szerepet játszó, bár a HTML5 által egyre komolyabban kiszorított - Flash lejátszóval előtelepítve fog érkezni, ami példa nélküli lesz a Windows-ok történetében. A korábbi kiadások mindegyike esetében ugyanis plusz kiegészítőként kellett ezt telepíteni - még ha az Internet Explorer ezt igen kényelmesen, gyakorlatilag magától elvégezte az ActiveX technológiának köszönhetően, a felhasználó kérésére.