2012. május 22.

Kilapul a Windows 8 grafikus interfésze

Teljesen átlakul a Windows 8 kezelőfelülete, mert a felhasználói szokások is teljesen általakultak - írja a Windows 8 hivatalos fejlesztői blogjában Jensen Harris, aki az új operációs rendszer egyik tervezőcsapatát vezeti. A felhasználói élményért felelős szakember a hosszú cikkben végigveszi az összes eddigi Windows újdonságait, és azt is részletesen elmagyarázza, hogy miért elavult a Windows 7-ben megjelent Aero interfész.

Megváltozott a világ

A Windows 8 tervezése 2009 közepén kezdődött, amikor már tisztán látszott, hogy nagy változások jönnek a pc-k iparában. Korábban az internet csak egy szórakozási lehetőség volt a sok közül, de ma már szinte mindegyik népszerű pc-s tevékenységnek köze van a világhálóhoz, és mindenkinek van hozzáférése - írja Harris. Az online életünk is átalakult, a tartalmak készítése helyett a kommunikáción és a fogyasztáson van nagyobb hangsúly.
A moduláris, bővíthető és nagy erejű asztali gépek már csak a professzionális felhasználóknak fontosak, akik videót vágnak, tudományos munkát végeznek vagy pénzügyi elemzéseket gyártanak. A többiek inkább laptopokat, táblagépeket és mobilokat vásárolnak. Harris számokkal is alátámasztja az állítását: az Egyesült Államokban a gyártók idén több tabletet adnak el, mint amennyi asztali gépet, és a pc-eladások 76 százaléka laptop.

A folyamatos internetelérésnek hála a személyes dolgainkat egyre gyakrabban töltjük fel valamilyen online tárhelyre, például a Microsoft SkyDrive-ra, a Facebookra vagy a Flickr-re. Töb gigabájt, esetenként akár több terabájt személyes tartalomról is beszélhetünk, amennyiben full HD videók is vannak a családi gyűjteményben.

Mit talált ki a Microsoft?

Korábbi szokásaival ellentétben a Microsoft azt találta ki, hogy nem mutatja be a grafikus interfész végső változatát a Windows 8 nyilvános béta verzióiban. Néhány újítás azonban a június első hetében érkező Release Preview verzióban is látható lesz. A lépés meglepő, hiszen a Vista és a Windows 7 előzeteseiben is látható volt az Aero grafikus felület, ugyanakkor az is igaz, hogy a Windows 8 Metro interfész sokkal több mindenen változtat.
win8desktopnew.png

Harris hét olyan célt nevez meg, amit a Windows 8 interfészének átalakításával el akartak érni. Valószínűleg az akku kímélése volt az Aero nyugdíjazásának fő oka, az áttetsző grafikus elemek ugyanis jobban megdolgoztatják a számítógépet, mint az egyszínű, lapos ablakkeretek. A Microsoft az energiafogyasztás csökkentése miatt döntött úgy, hogy a Metro-alapú programokból egyszerre csak egy fut, a több mind hibernált állapotba kerül.

Az energiafogyasztás csökkentése mellett a gyors és gördülékeny működés, a szoftverek gazdagabb megjelenítése, a friss tartalmak és aktuális események főmenüben történő jelzése, a programok közötti együttműködés (ilyen például a menüből történő online megosztás), valamint a személyre szabott interfész számítógépek közti szinkronizálása hoz olyan változást, amivel a Windows 8 jobban megfelel majd a mai elvásároknak. A Microsoft olyan rendszert akart létrehozni, ami egyszerűen működik, és nem kell a vezérlőpult több száz menüjében konfigurálni, hogy élvezni tudjuk a használatát. Hogy ez mennyire sikerül nekik, azt meglátjuk ősszel, a végleges verzióban.