2012. május 10.

Megálljt parancsolt a bíró az Apple-nek és a Samsungnak

A mobilos iparág két legfontosabb vállalata bírói felszólításra több, egymás elleni szabadalomsértési vádponttól is visszalépett.

Az elektronikai gyártók közti szabadalmi harc egy érdekes pontjához érkeztünk: az Apple vs. Samsung ügyben eljáró kalifornai bíróság indokolatlanul és kezelhetetlenül soknak érezte az egymás elleni vádakat, így az okosmobilok hasznának egyes becslések szerint 99 százalékát lefölöző két gyártó több pontban is visszalépett.

Az Apple a Samsung ellen benyújtott kereseteinek felét visszavonta, köztük a készülékházat, az érintőképernyő védelmét és a kijelzőkön látható állapotsávot érintő vádaktól is eláll. A Samsung, alighanem cserébe, az Apple elleni 12 pontos szabadalomsértési listájából ötöt kihúz, ezek a mobilhálózatok használatával és a világidő megjelenítésével kapcsolatosak - számol be róla a TechRadar.
Fotó: AP  

A jogsértési eljárás megnyesését a kaliforniai bíró rendelte el, miután annyira kiterjedtnek és komplexnek ítélte meg az esetet, hogy szerinte ennyi ponttal egyszerre nem tud érdemben foglalkozni az esküdtszék.
A jogi harc mostani, külső kényszer hatására történt gyengítésén kívül is van némi esély arra, hogy a két cég felhagyjon az egymással szembeni támadásokkal: az Apple és a Samsung vezetői május 21-én és 22-én személyesen találkoznak majd egymással.