2012. május 14.

Milyen lesz a Facebook saját mobilja?

Az óriási népszerűségű közösségi hálózat hamarosan saját mobiltelefont mutathat fel.

Immár több éve keringenek olyan pletykák a világhálón, melyek szerint a Facebook hamarosan egy sajátmárkás okostelefonnal fog előrukkolni. Nos, ennek a titokzatos készüléknek a hivatalos bejelentésére mindeddig nem került sor, és az elmúlt hetekben-hónapokban megannyi cáfolattal és megerősítéssel találkozhattunk, hogy egyre nehezebb tisztán látni az üggyel kapcsolatban. Lássuk, mik a legfrissebb fejlemények!

Jól értesült források szerint a "Facebook Phone" fantázianevű smartphone operációs rendszerét, nem más, mint a Microsoft fogja leszállítani. Könnyen kikövetkeztethető, hogy amennyiben ez ténylegesen így lesz és a Facebook meg tud állapodni a Microsofttal, akkor a Facebook saját mobilja bizony a jelenleg elérhető Windows Phone 7.5 utódját, a valamikor az év második felében érkező Windows Phone 8-at fogja futtatni.
Valami hasonló lesz? Valami hasonló lesz?

A Facebook részéről tulajdonképpen logikus lépés lenne a WinPho melletti döntés, hiszen ez a platform már most igen komoly Facebook integrációval rendelkezik. Ráadásul a Facebook általában szeret szembenézni a kihívásokkal, így simán bevállalhat egy olyan készüléket, mely a korábbi várakozásokkal szemben nem Android alapokon nyugszik. Az pedig ugyebár teljesen magától értetődik, hogy a Microsoft igencsak örülne annak, ha az ő, egyébként jelenleg még csak néhány százalékos piacrésszel rendelkező szoftvere futkározhatna a Facebook Phone-on. Vagyis a Microsoft a Nokia után a Facebookot is kipipálhatná.

No, persze sem a Facebook, sem pedig a Microsoft nem foglalkozik mobilok gyártásával. Pletykák szerint a Facebook brandes mobilt minden valószínűség szerint a tajvani HTC fogja gyártani: ez a gyártó egyrészt ugyebár már gyártott Facebook fókuszú mobilokat (ChaCha, Salsa), másrészt WinPho telefonok is ott figyelnek a palettáján. Egyelőre ennyi, néhány hónapon belül pedig várhatóan minden részletre fény derül majd, ugyanis a Facebook Phone előreláthatólag még az ősszel be fog mutatkozni. Tárt karokkal várjuk!
Ilyen volt már
Ilyen volt már