2012. május 17.

Nagy harc vár a kis Nokia Lumia 610-re

Május végétől Magyarországra is megérkezik a Nokia két újgenerációs okostelefonja. Az eredetileg kizárólag Amerikába szánt csúcsmodell, a Lumia 900 mellett az első igazi pénztárcabarát Windows Phone telefon, a Lumia 610 villanthat végre nagyot az iOS-Android csata közepette.

Május végétől Magyarországra is megérkezik a Nokia két újgenerációs okostelefonja. Az eredetileg kizárólag Amerikába szánt csúcsmodell, a Lumia 900 mellett az első igazi pénztárcabarát Windows Phone telefon, a Lumia 610 villanthat végre nagyot az iOS-Android csata közepette.

Más sem folyik a szakmai hírportálokról és magazinokból, mint a Windows Phone, valamint egy ideje ezzel együtt a Nokia folyamatos temetése. Való igaz, a finn gyártó okostelefonok terén az első iPhone óta nem talált igazán magára a piacon, és a Microsofttal való összeborulás sem hozta elsőre a várt áttörést. Ennek ellenére a Magyarországon most bemutatkozó mindkét új telefon esetében találhatunk elismerésre méltó különlegességet.

Kicsi a bors, de...? Érdekes, hogy bár a Lumia 900 amerikai bejelentése után mindenki azt találgatta, megérkezhet-e valaha Európába is az új Nokia csúcskészülék, most mégis a kistestvérre, a Lumia 610-re irányul nagyobb fókusz. Nem is véletlenül, hiszen ez a telefon a Nokia, de főképp a Windows Phone háza táján egyfajta elsőséget képvisel, és új irányba tör, egészen pontosan a középkategóriát hódítaná meg.

Az iPhone az iPhone - lehet vele felvenni a versenyt és drága csúcskészülékeket alkotni, aztán vagy sikerül a próbálkozás, vagy nem. Néha azonban a másik irány biztosabb út a sikerre, ezt főként a hardveresen jól skálázható Android bizonyította olcsó, mégis használható okostelefonokkal. A Windows Phone viszont ezidáig makacsul tartotta magát ahhoz az irányvonalhoz, mely szerint szigorú hardverkövetelmények mellett csak prémium kategóriába pozicionálja magát. Olyan kategóriába, ahol már erősen telített piaccal kellett volna megbirkóznia, és bizony a számok alapján nem is igazán sikerült beleszólni az Apple és a Google mobil rendszereinek harcába.


A Lumia 610 képében azonban a Windows Phone végre leszáll a földre: az elsőként idén februárban bemutatott készülék 800 megahertzes processzorral, 256 megabájtnyi memóriával, valamint 8 gigabájtos belső tárhellyel rendelkezik - mielőtt bárki lesajnálná, érdemes megjegyezni, hogy a Windows Phone 7.5 (Mango) rendszer jóval kisebb hardverétvággyal bír mint az Android vagy akár az iOS, így teljesítményre és felhasználói "érzés" szempontjából egy erős középkategóriás versenytárs szintjét hozza.

Bár a Microsoft legendásan vaskalapos mobilos rendszerének testreszabását tekintve, a Nokia beépíthette különféle navigációs megoldásait és saját térképszoftverét. Ami emellett még nagymértékben felturbózza az ár-érték arányt, az a Nokia kifejezetten stílusos dizájnja: a lekerekített készülékház fémszerűen kialakított műanyag-betétei, valamint az igényes és precíz összeállítás drágább modelleknek is becsületére válna. Ehhez képest a telefon tervezett kártyafüggetlen ára 69 ezer forint, amelyet a szolgáltatók hűségidővel megtámogatott akciói minden bizonnyal a legalsó kategória közelébe is lenyomhatják. Így pedig a várakozásokkal ellentétben nem egy csúcskészülék menti meg a Microsoft telefonos rendszerét: a Windows Phone (és a Nokia) egy megfizethető, már inkább a tömegeknek szóló okostelefonos szegmensben szólhat végre bele hangosabban a két erőnyerő párbajába.

A 900 nagyobb, mint a 800 Ez az elmés állítás nem csak matematikailag igaz, hanem a Lumia 900 legfontosabb jellemzőjét tekintve is: az elődnek számító 800-as modell 3,7 hüvelykes kijelzője után az aktuális okostelefonos divatnak megfelelően a 900-as kijelzője már 4,3 hüvelykes képátlójú - igaz, a felbontás maradt 480x800 képpont, amely 217 ppi pixelsűrűséget jelent.


A felsőkategóriás készülék hardveresen szinte teljesen megegyezik a Lumia 800-zal, a processzor a Qualcomm Snapdragon APQ8055 1,4 gigahertzes modellje, melyet 512 megabájt memória támogat, a belső tárhely 16 gigabájtos. Az apróbb változások között találjuk a SIM kártya foglalatának újratervezését, egyszerűbb az audiócsatlakozó elérése, és megjelent a videótelefonáláshoz használható előlapi kamera is. A Nokia egyetlen MeeGo-alapú telefonjára, az egyedi formavilágú N9-re emlékeztető készülékház oldalsó és hátsó borítása speciális műanyag, amely a fekete mellett több más színben is elérhető lesz.

Míg a Lumia 610 esetében már tudható, hogy május és június fordulójától megjelenik a viszonteladók és a szolgáltatók katalógusaiban, a Lumia 900-ról csupán annyi bizonyos, hogy nyáron, a 610-es debütálása után lesz rendelhető, de az árról még nincs hivatalos információ.