2012. május 4.

Nekimegy a versenytársaknak a Nokia

A gyengülőben lévő finn mobiltelefon-gyártó egyszerre három céget is beperelt, a vád szokás szerint szabadalomsértés. Nem csak a szavakkal dobálóznak, az újabban milliárdos veszteséget felhalmozó Nokia százmillió eurókat is nyert már hasonló eljárás után.
Két országban, egyszerre három gyártót perelt be a Nokia. Az Egyesült Államokban és Németországban indított eljárásokban a finnek azzal vádolják a ViewSonicot, a RIM-et és a HTC-t, hogy összesen 45 szabadalmukat sértették meg.
A Nokia által vélelmezett szabadalomsértések közt van a kettős antennahasználattal, az energiaellátással, az alkalmazásboltokban található szoftveres megoldásokkal, a dinamikus menükkel, az adatkódolással és az emailek csatolmányainak mobiltelefonra történő letöltésével kapcsolatos is.
A szabadalmi perek indításának megítélése kettős. Egyrészt egy olyan komoly múlttal és rengeteg saját maga által fejlesztett technológiával rendelkező cégtől, mint a Nokia, egyáltalán nem tekinthető üres vagdalkozásnak, hogy szeretné megvédeni az elmúlt évtizedek valóban fontos, szabadalmaztatott technológiáit. Másrészt viszont nehéz nem figyelembe venni azt az álláspontot - főleg a Nokia jelenlegi, erősen lefelé csúszó helyzetét ismerve -, hogy a jogászok akkor jelennek meg ekkora erővel, amikor a tervezőknek és a marketingeseknek már elfogytak az ötleteik.
Mobiltesztelés a Nokia egyik gyárában - nagy a nyomás?
A sokáig legnagyobbnak számító cég az idei első negyedévben 70,8 millió mobilt adott el, ami jelentős visszaesés a tavalyi hasonló időszakban mért 84,3 millió darabhoz képest. Ennek és a profitra kiélezett okosmobilos eladásaik hanyatlásának köszönhetően a finn gyártó 1,3 milliárd eurós veszteséget könyvelt el 2012 első három hónapjában.

Az utóbbi néhány évben a mobilos iparágban tapasztalható szabadalmi harcokban a Nokia egyébként egyáltalán nem számít kezdőnek. Olyannyira nem, hogy tavaly nyáron, hosszú pereskedés után, sikerült egy olyan megállapodást kötnie, amely értelmében az Apple egy egyszeri, nagyobb összeg után rendszeresen fizet a finn gyártónak. Akkori piaci becslések szerint az egyszeri összeg 600 millió euró körül lehetett, de a negyedévenkénti licencdíj is bőven 100 millió euró fölött van.