2012. május 17.

Olcsó okostelefonnal tarolná a piacot a Baidu

 
wp-display-data (1)
Megjelent a Baidu első saját operációs rendszeres mobiltelefonja, amely tulajdonképpen android alapokon nyugszik és a Changhong H5018 névre hallgat. A készüléket a Foxconn gyártja és hamarosan megkezdik az árusítását is Kínában. A kínai Google-nek nevezett Baidu már korábban bejelentette, hogy saját operációs rendszeres mobil kiadására készül, ezzel próbál részesedést szerezni a világ egyik leggyorsabban növekvő és legnagyobb mobilpiacán.

A Baidu azonban nem áll meg itt, azt szeretnék, ha a Baidu Cloud Smart Terminal platformjukat olyan rendszerekre vinnék át, mint a Windows Phone és iOS. Még nem dolgoznak Windows Phone alapú készüléken, de hamarosan ezt is elkezdik – mondta a cég szóvivője, Kaiser Kuo. Az azonban még nem világos, hogyan tud a Baidu iOS-en alapuló operációs rendszert építeni anélkül, hogy teljesen tönkretenné kapcsolatát a Apple-lel.
A mobil nagyon fontos a Baidunak, az első negyedévben a keresések húsz százalékát mobilról indították. Az androidos mobilok nyolcvan százalékán ezt a keresőt használják, sokkal gyorsabban nő a mobilos adatforgalom, mint a hagyományos vezetékes interneté. Hatalmas a növekedés, Kína ma már a világ legnagyobb mobilpiacának számít az Egyesült Államokat is megelőzve.

A Changhong H5018-hoz sok reményt fűz a Baidu, terveik szerint ez lesz az a készülék, mely a kevésbé tehetős rétegeket hódítja meg. Bár az iPhone nagyon népszerű Kínában, csak kevesen engedhetik meg maguknak a drágán árult mobilt. Kínában több mint egymilliárd hagyományos, nem okostelefon van – ezek helyére pályázik a Baidu új mobilja.
A mobilnak 3,5 hüvelykes lesz a kijelzője, 1400 mAh-s akkumulátort kapott és 3 megapixeles kamerát – egy teljesen átlagos alsó kategóriás okostelefonnak felel meg. A mobil alapára 1000 jüan lesz, ami nagyjából 159 dollár (36 ezer forint), a szolgáltatók kész adatcsomagokkal fogják árulni. A piacra dobás időpontja még nem nyilvános, de még az idén a boltok polcaira kerül a mobil.