2012. május 14.

A Samsung 2012-es Smart TV rendszere

Kipróbáltuk, hogy működik a mozdulat- és hangalapú vezérlés, sikerült-e begyorsítani a rendszert, és a többi újítást.

Hogyhogy smart?

A Smart vagy más néven okostévérendszerek 2011-ben árasztották el a piacot. Bár korábban is voltak próbálkozások a különféle netes tartalmak, illetve egyéb kapcsolódó szolgáltatások beemelésére, igazán komoly szerepet csak tavaly kaptak. Megnövelték a widgetek számát, megjelentek a böngészők (bár a Flash-támogatással olykor akadtak gondok), és a letölthető applikációk száma is kibővült.
Az elnevezés a Samsung és az LG nevéhez fűződik, de a többiek is hamar kapcsoltak, és gyorsan ráaggatták saját megoldásaikra a "Smart" nevet. Egységes felületről vagy szabványról nem beszélhetünk, tehát ezek a rendszerek gyártóktól függően igen eltérőek lehetnek – ebből következően az általuk kínált felhasználói élményben is komoly különbségek fedezhetőek fel. Így a gyakorlatilag használhatatlan, lassú szolgáltatások mellett kifejezetten épkézláb darabok is elérhetőek a piacon. És mivel a gyártók saját állításuk szerint a jövőben egyre komolyabb szerepet szánnak a területnek, így nagyon kíváncsiak voltunk, hogy a Samsung által az idei évre fejlesztett Smart TV rendszer hogy is működik a valóságban. Ehhez a cég főhadiszállásáig kellett elsuhannunk, ami azt jelenti, hogy nem volt annyi időnk kipróbálni az egyes funkciókat, mint máskor, de a legfontosabb dolgokra azért így is sikerült sort keríteni.

A tévé
A vállalat székházában egy ES-8000 típusjelzésű tévén nyílt alkalmunk kipróbálni az okostévérendszert. Ez az első félév kínálatának topmodellje, úgyhogy legalább villanásnyi képet kaptunk arról, mit is gondol a dél-koreai vállalat 2012-ben a televíziózás csúcsáról. A modell megörökölte tavalyi elődjétől a vékony, 12-14 milliméter vastagságú fémkávát, ami nagyon jól mutat. A talpban viszont újat húztak, hiszen elengedték a szokásos téglalapot, és a tavaly bevezetett króm csillagot is. Ehelyett a képeken is látható trapézforma mellett törtek lándzsát. Ezt a nyakkal egybeépített modult "organikus talp"-nak nevezik, és a jövőben valószínűleg még találkozhatunk majd vele.
A készülék felső részére került egy beépített kamera, mikrofon társaságában. Ezeknek a segítségével zajlik a videotelefonálás, illetve a mozgással és hanggal történő vezérlés. A hátlapra többek között tettek 3 darab 1.4-es HDMI csatlakozót (ARC támogatással), kapott beépített Wi-Fit, és a digitális tunerek (DVB-T/C/S2) sem hiányoznak belőle. A hátlapra applikáltak egy speciális csatlakozót, amely a Smart Evolution névre hallgató eszköz fogadására szolgál. Ennek lényege, hogy a felhasználónak lehetősége nyílik arra, hogy évről évre fejlessze, szintre hozza tévéjét egy ide csatlakotatható kis doboz segítségével.
A készülék természetesen képes a Full HD felbontás megjelenítésére, és persze a 3D megjelenítést is támogatja, amihez az aktív shutteres képalkotási technológiát alkalmazták. Hátul a hagyományos gombokat egy ujjal vezérelhető kis joystickre cserélték le, ami elsőre leginkább a régi Videoton TV Computer vagy az Enterprise botkormányára hasonlít. Ez egyébként az 5500 sorozat fölött az összes idei modellre rákerül majd. Az ES-7000 és ES-8000 szériák kétmagos processzort kaptak. Erre szükség is volt, hiszen így egyrészt gyorsabb lesz az egyes szolgáltatások elérése, másrészt az olyan újdonságok, mint a hang- és mozgásvezérlés ezek nélkül nem is működnének.

A Smart rendszer felépítése
A már megszokott Smart Hub képernyő csak minimális változtatásokon esett át. Középen felül található a Search (keresés) mező, amelynek segítségével a neten, a letöltött alkalmazások, illetve a csatlakoztatott adattárolókon található állományok között keresgélhet a felhasználó. Közvetlenül alatta találhatóak a legutoljára használt alkalmazások. A bal felső sarokban lévő ablakban az éppen futó adás vagy film látható. A középső kiemelt sávban kapott helyet az alkalmazásbolt, a Social TV, illetve a három új kategória, a Family, a Kids és a Fitness.
A pozicionálás nem véletlen, hisz a Samsung ezeket tartja a Smart rendszer azon elemeinek, amelyek kiemelhetik megoldásukat a versenytársaké közül. Az alsó harmadban helyezték el a már letöltött alkalmazásokat, melyek általában nem férnek ki egy képernyőre, de a kurzornyilakkal lapozhatunk az oldalak között.