2012. május 14.

A Samsung 2012-es Smart TV rendszere

Kipróbáltuk, hogy működik a mozdulat- és hangalapú vezérlés, sikerült-e begyorsítani a rendszert, és a többi újítást.

Hogyhogy smart?

A Smart vagy más néven okostévérendszerek 2011-ben árasztották el a piacot. Bár korábban is voltak próbálkozások a különféle netes tartalmak, illetve egyéb kapcsolódó szolgáltatások beemelésére, igazán komoly szerepet csak tavaly kaptak. Megnövelték a widgetek számát, megjelentek a böngészők (bár a Flash-támogatással olykor akadtak gondok), és a letölthető applikációk száma is kibővült.
Az elnevezés a Samsung és az LG nevéhez fűződik, de a többiek is hamar kapcsoltak, és gyorsan ráaggatták saját megoldásaikra a "Smart" nevet. Egységes felületről vagy szabványról nem beszélhetünk, tehát ezek a rendszerek gyártóktól függően igen eltérőek lehetnek – ebből következően az általuk kínált felhasználói élményben is komoly különbségek fedezhetőek fel. Így a gyakorlatilag használhatatlan, lassú szolgáltatások mellett kifejezetten épkézláb darabok is elérhetőek a piacon. És mivel a gyártók saját állításuk szerint a jövőben egyre komolyabb szerepet szánnak a területnek, így nagyon kíváncsiak voltunk, hogy a Samsung által az idei évre fejlesztett Smart TV rendszer hogy is működik a valóságban. Ehhez a cég főhadiszállásáig kellett elsuhannunk, ami azt jelenti, hogy nem volt annyi időnk kipróbálni az egyes funkciókat, mint máskor, de a legfontosabb dolgokra azért így is sikerült sort keríteni.
A tévé
A vállalat székházában egy ES-8000 típusjelzésű tévén nyílt alkalmunk kipróbálni az okostévérendszert. Ez az első félév kínálatának topmodellje, úgyhogy legalább villanásnyi képet kaptunk arról, mit is gondol a dél-koreai vállalat 2012-ben a televíziózás csúcsáról. A modell megörökölte tavalyi elődjétől a vékony, 12-14 milliméter vastagságú fémkávát, ami nagyon jól mutat. A talpban viszont újat húztak, hiszen elengedték a szokásos téglalapot, és a tavaly bevezetett króm csillagot is. Ehelyett a képeken is látható trapézforma mellett törtek lándzsát. Ezt a nyakkal egybeépített modult "organikus talp"-nak nevezik, és a jövőben valószínűleg még találkozhatunk majd vele.
A készülék felső részére került egy beépített kamera, mikrofon társaságában. Ezeknek a segítségével zajlik a videotelefonálás, illetve a mozgással és hanggal történő vezérlés. A hátlapra többek között tettek 3 darab 1.4-es HDMI csatlakozót (ARC támogatással), kapott beépített Wi-Fit, és a digitális tunerek (DVB-T/C/S2) sem hiányoznak belőle. A hátlapra applikáltak egy speciális csatlakozót, amely a Smart Evolution névre hallgató eszköz fogadására szolgál. Ennek lényege, hogy a felhasználónak lehetősége nyílik arra, hogy évről évre fejlessze, szintre hozza tévéjét egy ide csatlakotatható kis doboz segítségével.
A készülék természetesen képes a Full HD felbontás megjelenítésére, és persze a 3D megjelenítést is támogatja, amihez az aktív shutteres képalkotási technológiát alkalmazták. Hátul a hagyományos gombokat egy ujjal vezérelhető kis joystickre cserélték le, ami elsőre leginkább a régi Videoton TV Computer vagy az Enterprise botkormányára hasonlít. Ez egyébként az 5500 sorozat fölött az összes idei modellre rákerül majd. Az ES-7000 és ES-8000 szériák kétmagos processzort kaptak. Erre szükség is volt, hiszen így egyrészt gyorsabb lesz az egyes szolgáltatások elérése, másrészt az olyan újdonságok, mint a hang- és mozgásvezérlés ezek nélkül nem is működnének.
A Smart rendszer felépítése
A már megszokott Smart Hub képernyő csak minimális változtatásokon esett át. Középen felül található a Search (keresés) mező, amelynek segítségével a neten, a letöltött alkalmazások, illetve a csatlakoztatott adattárolókon található állományok között keresgélhet a felhasználó. Közvetlenül alatta találhatóak a legutoljára használt alkalmazások. A bal felső sarokban lévő ablakban az éppen futó adás vagy film látható. A középső kiemelt sávban kapott helyet az alkalmazásbolt, a Social TV, illetve a három új kategória, a Family, a Kids és a Fitness.
A pozicionálás nem véletlen, hisz a Samsung ezeket tartja a Smart rendszer azon elemeinek, amelyek kiemelhetik megoldásukat a versenytársaké közül. Az alsó harmadban helyezték el a már letöltött alkalmazásokat, melyek általában nem férnek ki egy képernyőre, de a kurzornyilakkal lapozhatunk az oldalak között.

Jöjjenek az újdonságok!

Vezérlés
A Smart rendszerek legnagyobb rákfenéje a vezérlés volt (nemcsak a Samsung esetében). A virtuális billentyűzeten borzasztó nehézkes volt bármilyen szöveg, e-mail cím vagy URL begépelése. Ennél már csak az volt rosszabb, amikor az egeret próbálta emulálni a távirányító. Várható volt, hogy ezen idén már változtatnak a gyártók, hiszen például a nagy ellenfélnek tekinthető, hagyományos tévék felokosítására képes smart boxok jó része már támogatta az USB-n keresztül csatlakoztatott külső vezérlőeszközök kezelését.
A Samsung idén hagyományos távirányítója mellé már pakolt egy különleges távvezérlőt, amely rendelkezik tapipaddal és beépített mikrofonnal. Ezzel kiválóan helyettesíthető az egér, viszont a dedikált gombok hiányoznak róla, így nem képes maradéktalanul kiváltani a már megszokott eszközt, amely egyébként egy teljesen szokványos darab. Nem kimondottan dizájnos, viszont a kialakítása remek, nem csúszik ki a kézből, a funkciógomboknak köszönhetően pedig minden lényeges szolgáltatás, így például a 3D, a Smart rendszer, a kép- és hangbeálltások, vagy a médialejátszó kezelőfelülete is azonnal elérhető. Természetesen e tévé is vezérelhető egy letölthető alkalmazás révén okostelefonnal, ami jobb, mint a semmi, de a tökéletestől azért eléggé távol áll.
Emellett megvásárolható a tévéhez 14 000 forintért a Samsung saját, Bluetooth adatátviteli technológiát használó külső klaviatúrája. A teljes értékű QWERTY billentyűzetet tartalmazó periférián helyet kapott egy tapipad is, illetve a fő funkciógombokat sem spórolták le róla. Tény és való, hogy nem volt túl sok idő játszadozni vele, de elsőre eléggé meggyőzőnek tűnt. A Samsung főhadiszálláson egyébként akadt egy-két más gyártótól származó USB-s periféria, és a kipróbálás után kiderült, hogy a tévé ezekkel is gond nélkül hajlandó együttműködni.
Hanggal és mozgással
A beépített kamera és mikrofon segítségével pofonegyszerű a Skype használata. A kép minősége egy jobb webkameráét idézi, és a hanggal sem volt semmi gond, úgyhogy minden jel arra utal, hogy a videotelefonálás jól működik. E kiegészítők másik fő feladata, hogy elősegítsék a tévé mozdulat- és hangalapú vezérlését, ezt az idei év egyik nagy slágerének szánja a Samsung.
A bűvös "Smart tv" vagy "Hi tv" varázsige után az alsó sávban megjelenő mikrofon ikon jelzi, hogy a rendszer készen áll az utasítások fogadására. A csatorna léptetésén és a hangerő módosításán kívül az internetes böngészést próbáltuk ki.
Ehhez csak ki kell ejteni a Search szót, és máris felugrik a kereső, ami beállítástól függően lehet Bing vagy Google. Ezután csak meg kell adni a keresőszót, és ez jó esetben azonnal meg is jelenik a keresőablakban. A rendszer egyelőre csak angolul tud, bár van szó a magyarításáról. Egy enyhe akcentusra szükség van, de néha így is mellétrafál: első körben például Madonna helyett banana-ra keresett rá, úgyhogy egy kicsit meg kell tanulni "smarttévéül", de valószínűleg ebbe azért idővel belejön az ember. A beépített mikrofon teljesen jól használható normális hangerővel, így ordibálásra sincs szükség. Viszont ha valami más zajforrás van a helyiségben, mondjuk zümmög a légkondi vagy busz pöfékel az ablak alatt, akkor az megzavarhatja. Ilyenkor jön jól a már említett tapipados távirányító a ráapplikált mikrofonnal, amit elég kézbe venni, és finoman belesuttogni.
A hangvezérlés érdekesnek érdekes, de még nem száz százalékos. Előfordult, hogy többször kellett kiadni egy utasítást, nem is mindig értette pontosan, mit parancsoltunk neki. Ráadásul az angol nyelv miatt a magyar tartalmakra történő keresés szép kihívás. Például a Prohardvert nem is sikerült meglelni vele, hiszen a kulcsszó után a Pro Hardware találatokat listázta ki. Egy billentyűzettel biztos, hogy gyorsabb a keresés, ám ha az ember a kedvenc fotelében üldögél, esetleg a barátaival közösen tévézget, és nem akar szórakozni a klaviatúrával, akkor ez életképes megoldás lehet. És persze emellett borzasztóan látványos, kiválóan lehet vele villogni a szájtátó ismerősök előtt.
Ugyanez igaz a mozgásvezérlésre is, amivel az egérkurzort lehet helyettesíteni. Csak fel kell emelni a tenyeret mell- vagy arcmagasságba, és máris kezdődhet a mutogatás, a kattintást pedig az ökölbe szorított kéz helyettesíti. Egy kis idő ehhez is kell, amíg belejön az ember, de egy-két nap, és utána minden bizonnyal készségszinten megy már a dolog.

A Smart TV működése

A távriányítókon található Smart gombbal indítható az okostévérendszer. A felhasználóknak lehetősége nyílik, hogy létrehozzon egy saját profilt, sőt ez javallt is, hiszen számos funkció csak ezt követően használható, illetve az alkalmazások letöltése is a regisztrációhoz kötött. A felhasználónév megadható a (virtuális) billentyűzettel, de használható erre a beépített kamera is, amely képes az arcfelismerésre. Ehhez nem kell mást tennünk, mint benavigálni fejünket a képernyőre rajzolt keretbe.
App Store
Az alkalmazásboltban jelenleg közel 250 alkalmazás található meg, közöttük tizennégy magyar. Ezek között helyett kapott például az Index vagy a Port.hu-is, amelyek nem változtak érdemlegesen a tavalyi évhez képest, viszont frissnek számít a MTVA archívuma, amelynek segítségével az MTV és a Magyar Rádió hanganyagához férhet hozzá a felhasználó. Ennek tartalma folyamatosan bővül, de már most is nagyon sok minden érhető el ezen az úton. A műsorok képminősége nagyon változó. Egyelőre be kell érni az SD anyagokkal, de állítólag a jövőben nagyfelbontású tartalmak is bekerülnek majd.
Az alkalmazások száma állítólag folyamatosan bővül. Ezek letöltése egyébként egyszerű, hiszen egy kattintás után pár másodperc alatt fel is telepíti őket a készülék. Összesen 750 megabájt tárolóhellyel lehet gazdálkodni, ami az összes app elraktározására nem elég, hiszen ezek átlagosan 10-15 megát foglalnak, de azért viszonylag bőségesnek tekinthető. Ezek között megtalálhatóak játékok, szórakoztató programok, oktatással és életmóddal foglalkozó tartalmak is, melyek elég hasznosak lehetnek, de a legnagyobb fantázia talán a játékokban lenne. A lehetőségeket azonban még mindig nem használták ki, hiszen elsősorban a végtelenül egyszerű programok kaptak helyet a kínálatban. Bár a mozgásvezérlés adott, alapvetően a smart rendszer vezélésére fejlesztették, nem játékra, ezért senki ne várja egyelőre, hogy leválthatja vele a Kinect rendszerét. Mindemellett bízunk benne, hogy egyszer majd e téren is lesz változás.
Social TV, Family, Fitness és Kids
A Social TV egy Twitter és Facebook klienst foglal magában. Ez a szekció semmit nem változott a tavalyihoz képest, azt leszámítva, hogy a csatlakoztatható billentyűzetnek köszönhetően már nem kell a virtuális klaviatúrával szerencsétlenkedni. Így sokkal nagyobb az élvezet, és valószínűleg sokkal mókásabb tévénézés közben csetelgetni vagy bejegyzéseket írkálni.
A Family, a Fitness és a Kids csoportok nevével már jelzik is, hogy nagyjából mire szánják őket. A Familyt leginkább úgy lehet elképzelni, mint egy családi Facebook csoportot, amelynek tagjai a felhőn keresztül oszthatnak meg egymással képeket, videókat, sőt még a csetelés is lehetséges.
A Fitness trükkös megoldások sokaságával próbálja elérni, hogy szebb, izmosabb, soványabb legyen az ember. A cél eléréshez amellett, hogy különféle oktatóvideókat lehet streamelni, arra is mód nyílik, hogy a felhasználó létrehozzon egy profilt, amelyben megadja magasságát és súlyát, melynek alapján a rendszer összeállít neki egy edzéstervet. Sőt a beépített kamera segítségével egy virtuális tükör is megjelenik a képernyőn, amiben az ember nézegetheti magát, ahogy végzi a gyakorlatokat, pont, mint egy edzőteremben. És ez még nem minden, hiszen a jövőben meg lehet majd venni egy direkt ehhez a Fitness alkalmazáshoz fejlesztett mérleget, amit össze lehet kötni a tévével, így kiküszöbölhető, hogy átverjük a készüléket és ezzel együtt magunkat is rossz adatok megadásával. Arra is ígéretet kaptunk, hogy elérhető lesz egy olyan alkalmazás, amely okostelefonra tölthető majd le, ez pedig a beépített GPS segítségével azt méri majd, hogy mondjuk futás, sétálás során a felhasználó mekkora távolságot tett meg bizonyos idő alatt, és ez mennyiben módosítja a kidolgozott edzésprogramot. Hát ez tényleg elég őrületesen hangzik!
A Kids sincs kész még tökéletesen, ebben a különféle gyerekeknek szóló videók, filmek mellett elvileg helyet kapnak majd játékok, oktatóanyagok is. Természetesen a srácok létrehozhatnak itt is saját profilokat, amihez hozzárendelhetnek mindenféle állatot, figurát, vagy virtuális matricákat gyűjthetnek különféle feladatok végrehajtásával. Egyelőre azonban csak a videónézegetés működik, viszont az alapok már megvannak, és a vége úgyis az lesz, hogy minden gyerekeknek szóló vagy bizonyos életkor alatt elérhető tartalom egy-két gombnyomással megnyitható lesz.

Böngésző, megosztás és értékelés

A böngésző a Samsung saját gyermeke, direkt a tévéikhez, illetve Blu-ray lejátszóikhoz, házimozi szettjeikhez fejlesztették. Ennek ellenére tavaly a sebességgel még akadtak problémák, ám ennek is jót tett a kétmagos processzor. Keresőmotorként a Bing és a Google jöhet számításba, így egy számítógépet már korábban látott felhasználónak sok gondot nem jelenthet a kezelése. Támogatja a Flash technológiát, de ez a tavalyi Samsung tévék után már nem nagy meglepetés.

Saját e-mail kliens nincs egyelőre, ami azért egy kicsit érthetetlen, főleg, hogy már minden adott a tévén keresztüli levelezéshez. Ellenben a History funkció nem hiányzik, ami nem csak az eddig meglátogatott oldalakat listázza ki, hanem az összes alkalmazást, funkciót is. A különféle eszközök közötti vezeték nélküli tartalommegosztás is vérfrissítésen esett át. Eddig ennek feltétele volt, hogy az érintett modellek egy Wi-Fi hálózaton legyenek, ám mostantól elég az is, ha kapcsolatba tudnak lépni a felhővel.
Vélemény
A Samsung nem csak a levegőbe beszélt, amikor 2012-t a konnektivitás vagy a smart tévék évének nevezte. A fejlődés kézzelfogható, és ez már szerencsére nemcsak a szolgáltatások körét, hanem a hardvert is érinti. Ennek köszönhetően pedig örvendetesen megnőtt a sebesség, ami érinti az alkalmazások letöltését, installálását és elindítását éppúgy, mint a böngészőt. Az persze jó kérdés, hogy mi lesz azokkal a darabokkal, amelyekből a kétmagos processzor kimaradt? Mindenesetre az ES-8000 típusjelzésű tévé egy ütős darab, amely dizájnjában is jelzi, hogy nem egy szimpla készülékről van szó.
A mozgás- és hangalapú vezérlés működőképesnek tűnik, de még nem világos, mennyire terjed ez majd el a jövőben, vagy mennyire fogják ezeket használni. A Bluetooth technológiát alkalmazó Samsung billentyűzettel sincs semmi gond, az pedig hab a tortán, hogy a többi gyártó USB-s eszközeit is támogatja. A távirányítók rendben vannak, bár magában a különleges, mikrofonnal felturbózott darab a funkciógombok hiánya miatt csak korlátozottan használható. A Skype teljesen jó, és a 150 azonnal elérhető háromdimenziós tartalom is megsüvegelendő. A nagy durranásnak szánt újdonságokkal (Kids, Fitness, Family) kapcsolatban viszont vegyes az összkép. Ezekről majd akkor lehet érdemben nyilatkozni, ha minden elemük tökéletesen működik, és el is érhetőek Magyarországon.