2012. május 6.

Samsung Galaxy S III: itt van, megérkezett

Megannyi pletykát és kémfotót követően most végre hivatalosan is bemutatkozott az új nagyágyú.

Sokak számára csalódást okozott a Samsung azzal, hogy a februári Mobil Világ Kongresszusra még nem vitte el a tavaly februárban bejelentett Galaxy S II (I9100) utódját. Ennek hátterében az állhat, hogy a dél-koreai gyártó egyszerűen még nem volt készen a fejlesztésekkel, vagy pedig csupán annyi, hogy inkább nyugodtan kivárt, hiszen minek is kapkodott volna, ha a Galaxy S II mind a mai napig rendkívül kelendő. Most azonban végre lehullott a lepel a sokak által várva várt utódról: tegnap este magyar idő szerint 20:00 órakor bemutatkozott a nemes egyszerűséggel Galaxy S III névre (I9300) keresztelt készülék. Mi egy budapesti ötcsillagos szálloda elnöki lakosztályában vettünk részt a Samsung hazai S III sajtótájékoztatóján, ahol is televízión néztük a londoni bejelentés élőképét. Hazánkba sajnos még egyetlen prototípus sem érkezett a telefonból, és az első tesztkészülékek is csak június elején jönnek majd meg. No de mindegy is, lássuk, hogy jelenleg mit tudhatunk az újdonságról!

Külcsín
Már a Galaxy S II sem tartozott a kicsi és kompakt okostelefonok közé és nem titok, hogy a Galaxy S III még nála is nagyobb lett. A 125,3x66,1x8,5 milliméteres méret 136,6x70,6x8,6 milliméterre nőtt (HTC One X: 134,4x69,9x8,9 mm), azonban lényeges változás, hogy az S III teljes hosszában 8,6 milliméter vastag, tehát a hátlapon már nincs az elődéhez hasonló kidudorodás. A 116 grammos tömeg 133 grammra nőtt, azonban a telefon továbbra is masszívan műanyagból készült - a Samsung ezúttal "Hyperglaze" fantázianevet biggyesztett az újfajta, állítólag igencsak karcálló borításra. Az S III egyébként kétféle színváltozatban lesz kapható: a Pebble Blue verzió szinte fekete, a Marble White pedig ugyebár hófehér.

Kijelző
Az elődben lévő 4,3 colos érintőkijelző átadta a helyét egy hatalmas, 4,8 colos képátlóval (22 százalékos felületnövekedés) rendelkező panelnek, ami mellett azonban rendkívül vékony kávát találunk, így a telefon mérete nem nőtt annyival, mint amilyen növekedésen a display keresztül ment. A Super AMOLED technológiájú kijelző 720x1280 pixeles felbontással rendelkezik, ami komoly előrelépést jelent a korábbi 480x800 pixelhez képest: a 217 ppi-s pixelsűrűség 306 ppi-re nőtt. A panel egyébként sajnos nem RGB, hanem PenTile mátrixos, ennek azonban a gyakorlatban nem sok hátránya van, hiszen a 306 ppi mégis csak 306 ppi. A kijelző felett egyébként a Corning legújabb fejlesztése, a rendkívül ellenálló Gorilla Glass 2 teljesít szolgálatot.

Belsőségek
Míg az elődben egy kétmagos 1,2 GHz-es processzort felvonultató chipset volt, addig az új jövevényben már négy darab 1,4 GHz-es Cortex A9 mag figyel a vadonatúj, 32 nanométeres csíkszélességű Exynos 4212 SoC-ben (System on Chip). A megfelelő grafikus teljesítményről egy Mali-400MP GPU gondoskodik, a RAM mérete pedig továbbra is 1 GB. Az S III 16, 32, illetve 64 GB-os flashmemóriával szerelt változatokban lesz kapható, melyek közös vonása, hogy akár 64 GB-os microSD memóriakártyát is képesek magukba fogadni. Mindenképpen jó hír, hogy az eddigi 1650 mAh kapacitású akkumulátor átadta a helyét egy 2100-as akksinak (HTC One X: 1800 mAh), így most már csak az a kérdés, hogy a telefon fogyasztása mennyire nőtt az elődjéhez képest. Az akár vezeték nélküli töltővel (opciós kiegészítő) is tölthető készülék nyers erejéről egyébként sokat elárul, hogy az S III simán hozza az 5600 pontot a Quadrant tesztben.

Szoftver
Ahogy az teljes joggal elvárható, a Galaxy S III már Ice Cream Sandwichet nyalogat, egészen pontosan a 4.0.4-es verziót. No persze nem a standard droidos felhasználói felületet kapjuk, hanem a Samsung saját fejlesztését, a TouchWiz Nature UX-et. A dél-koreai fejlesztők ezenkívül számos extrát pakoltak a standard Android alapokra. Ilyen például többek közt az S Voice névre keresztelt, igencsak Siri utánérzésű feature, melynek lényege, hogy a telefon immár a felhasználó szavából is ért, így például megkérdezhetjük tőle, hogy milyen lesz a mai időjárás? Az S Voice egyébként nyolc nyelvet támogat, melyek között persze sajnos nincs ott a magyar. Ugyancsak újdonság a Smart Stay funkció: a telefon az előlapi kamera révén folyamatosan figyeli a felhasználót, és amennyiben az ember mondjuk éppen egy hosszú cikket olvas, akkor ilyen esetben a kijelző aktív marad, és csak akkor kapcsol ki, ha a júzer már nem tekint a kijelzőre.

Kamera
A Samsung a jelek szerint szerencsére nem ment bele a megapixel háborúba, vagyis a harmadik generációs Galaxy S-be egy az elődéhez hasonlóan 8 megapixeles felbontású fényleső került. Az akár parancsszóval is aktiválható, de így azért sokkal lassabban feléleszthető fényképezőgép a Samsung közlése szerint minden tekintetben villámgyors. Fürge az autofókusz, a shutter lag közelít a nullához, a képek elmentése is rendkívül gyorsan végbe megy, a sorozatfelvevő pedig akár 3,3 fps-es tempóra is képes. A sötétben történő fotózást LED-villanó segíti, ezenkívül pedig említést érdemel még az arcérzékelés, a mosolydetektálás, a képstabilizátor, illetve a Full HD felbontású videófelvevő. Annak sincs akadálya egyébként, hogy videózás közben néhány fotót is készítsünk, az előlapi kamera pedig 1,9 megapixeles felbontású és 720p videókat képes rögzíteni.

Adatátvitel
A HSDPA és a HSUPA változatlanul 21, illetve 5,76 Mbit/s-os tempóra képes, de ezenkívül LTE kompatibilis verzió is készül az S III-ból. A Wi-Fi kontroller a/b/g/n szabványú, és persze DLNA-t, Wi-Fi Directet és Wi-Fi hotspot funkciót is kapunk a pénzünkért. A továbbfejlesztett Android Beam technológiának köszönhetően elég összeérinteni két új Galaxyt egymással, és ezt követően egy 1 GB-os videót akár 3 percen belül át lehet másolni egyik mobilról a másikra. A háttérben könnyen kikövetkeztethető módon az NFC áll (kapcsolat felépítés), mely ezúttal nem Bluetooth-szal, hanem Wi-Fi Directtel (adatátvitel) van kiegészítve. Végül, de nem utolsó sorban szólnunk kell még a Bluetooth 4.0-ról, a 3,5 mm-es jack dugaljról, a sztereó FM rádióról, illetve az elmaradhatatlan GPS-vevőről.

Mikortól lesz kapható?
A microSIM-mel etethető Samsung Galaxy S III európai kereskedelmi forgalmazása május 29-én fog megkezdődni, a londoni ötkarikás játékok hivatalos okostelefonjának titulált készülék várható ára azonban egyelőre ismeretlen. A Samsung Galaxy S II jelenleg legolcsóbban mintegy 110 ezer forint magasságában vihető haza.