2012. május 8.

Táblagépekkel és hibrid eszközökkel újítana a Nokia

A finn mobiltelefon-gyártó olyan új eszközöket akar piacra dobni, amelyek egyesítik az okostelefonok és a tábla PC-k előnyeit, s azt reméli, így újra fontos pozícióba kerülhet a piacon.


A lépéstől a Nokia vezetői azt remélik, hogy sikerül stabilizálni a cég helyzetét. Jorma Ollila, a társaság korábbi elnöke úgy nyilatkozott, hogy a cég nem csak táblagépeket akar kifejleszteni, hanem számos hibrid készüléket is. Ez utóbbiakat okos mobil eszközöknek nevezte. A fő cél az, hogy olyan termékekkel jelentkezzenek, amelyeknek érdekes formaviláguk van, emellett pedig exkluzív szolgáltatásokat is kínálnának az ügyfeleiknek. Ollila abból indult ki, hogy a Nokia az új modellekkel és szolgáltatásokkal megelőzheti a konkurenciát, ehhez azonban egyaránt fontosak a tábla PC-k és a különböző hibrid eszközök. Utóbbiak fejlesztése a tervek szerint halad, így a tervezett időpontra a boltokba is kerülhetnek, a konkrét dátumot ugyanakkor nem árulta el.


Stephen Elop és Jorma Ollila - elismerték a hibákat

A menedzser elismerte, hogy régóta gondot okoz számukra, hogy az okostelefonok piacán lépést tartsanak a vetélytársaikkal, és 2008 közepétől napjainkig nem sikerült elérniük az eredeti céljaikat. A problémákat már korábban felismerték, de a szoftvereket, illetve főleg a platformokat tekintve még mindig lemaradásban vannak. A többi cég nyilvánvalóan gyorsabban reagált a változásokra és az új kihívásokra, ezzel pedig elérték, hogy a termékeik hamarabb a boltokba kerüljenek. Ollila hangsúlyozta, hogy elégedett a jelenlegi fejlesztésekkel. Erős vetélytársaik vannak, ezért sok időre van szükségük a talpra álláshoz, de a folyamat véleménye szerint összességében jól halad előre. Emellett megvédte a Microsofttal kötött stratégiai szövetséget és azt a döntést, hogy a Windows Phone legyen okostelefonjaik operációs rendszere.


A cég könnyedén jelentkezhetne versenyképes táblagéppel, bőven van tapasztalata a területen, számos egyedi technológiával és rengeteg szabadalommal bír

A Nokia Windows 8-as táblagépe karácsonyra jelenhet meg. Stephen Elop vezérigazgató tavaly novemberben közölte, hogy felmerült egy saját tábla PC piacra dobásának lehetősége is, ez azonban csak akkor következne be, ha sikerülne a fejlesztést megfelelő módon megkülönböztetni a már most is kapható megoldásoktól. Tomi Ahonen, a finn óriás egykori vezetője annak a véleményének adott hangot, hogy megöli a Nokiát a Microsofttal kötött szövetség és óriási hiba volt a Windows Phone alkalmazása, a platformnak ugyanis nincs jövője. Lee Williams volt alelnök, a Symbian platform fejlesztését korábban felügyelő menedzser pedig élesen kritizálta a követett stratégiát, mondván a mostani vezetés nem tudott előállni saját vízióval, a jövőre vonatkozó átfogó elképzeléssel. A saját stratégia, útiterv hiányában ragaszkodnak a Windows Phone platformhoz, amely viszont nem teszi lehetővé az egyedi megoldások alkalmazását, így előbb-utóbb vissza kell majd térniük egy saját operációs rendszerhez, vagy legalábbis megbarátkozni annak gondolatával, hogy egyszerre több platformot is támogassanak, hogy kellőképpen lefedjék a piacot. A társaság a nehézségek miatt eladja a luxus mobiltelefonokat készítő Vertu nevű leányvállalatát.