2012. május 10.

Véget vet az időrabló lemezjavításoknak a Windows 8

A szünetmentes tápegység nélkül, megbízhatatlan hardverrel vagy hibás meghajtóprogramokkal Windows-t futtató felhasználók jól ismerhetik a "chkdsk" programot, és azt a jelenséget, amikor gépük a nem szándékolt lefagyást vagy újraindítást követően, a rendszer betöltése előtt, nem, hogy percekig, de nagyobb merevlemezek esetén akár órákig is azok tartalmának ellenőrzésével szöszmötöl.

 Nos, ha megjelenését követően a Windows 8-ra frissítik gépeiket, jó eséllyel véglet búcsút mondhatnak majd ennek a sokszor idegesítően sok időt elrabló jelenségnek - az új operációs rendszer ugyanis szinte teljesen leszámol majd ezzel a kellemetlen gyakorlattal. 


A Microsoft ugyanis olyan változtatásokat hajtott végre a közismert NTFS fájlrendszer a Windows 8 alatt működő változatán, amelynek köszönhetően utóbbi egy esetleges lemezsérülés esetén már akár menet közben is képes lesz a felmerülő legtöbb hibát kijavítani - ezáltal feleslegessé téve ill. rendkívüli módon lerövidítva a "chkdsk" rendszerindításkori futását. A cég ezen változtatások lényegéről egy a hét közepén, Windows 8-as blogjában közzétett új posztban számolt be.

A rendszerindításkori javításhoz szükséges idő összehasonlítása a Windows 7 és Windows 8 alatt. Utóbbi esetében a késleltetés annyira kicsi, hogy gyakorlatilag nem is látható, és a grafikon bázisvonalával egybeolvad.
A rendszerindításkori javításhoz szükséges idő összehasonlítása a Windows 7 és Windows 8 alatt. Utóbbi esetében a késleltetés annyira kicsi, hogy gyakorlatilag nem is látható, és a grafikon bázisvonalával egybeolvad.

Ezek szerint, bár az offline javítási fázis - azaz, amikor a kötetet a rendszer lecsatolja, ill. ami rendszerindításkor a Windows betöltését késlelteti - nem került teljesen kiiktatásra, az azonban az új "Spotfix" technológiának köszönhetően másodpercekre - tehát gyakorlatilag észrevétlen és jelentéktelen hosszra - került lerövidítésre. Ezen kívül a lemezen keletkezett logikai és adminisztrációs hibák kijavítása mostantól nem a meghajtó méretétől ill. az azon található fájlok számától fog függeni - ahogy eddig volt -, hanem a keletkezett hibát mennyiségétől, ami azonban a legtöbb esetben minimális lesz. 

Ez utóbbinak azért van nagy jelentősége, mert az egyre növekedő - ma már ugye többterabájtost is elérő - merevlemezméretek mellett már szinte elviselhetetlenül hosszúra nyúlt a lemezellenőrzések hossza még a Windows 7-ben is; a Windows 8 esetében azonban végre drasztikusan rövidebb lesz, még a mostaninál jóval nagyobb meghajtók esetében is. A hibák nagy részét ráadásul az új rendszerben már úgymond menet közben, tehát a kötet "online" állapotában is javítani tudja majd a rendszer - ami gyakorlatilag szükségtelenné teszi majd a rendszerindítás késletetését a kötet teljes átvizsgálásának és kijavításának lezárása előtt.
Így a felhasználók az elszállást követően újraindulás után gyakorlatilag ismét azonnal dolgozhatnak majd gépeiken, miközben a Windows 8 a háttérben fog gondoskodni az esetlegesen keletkezett adattárolási hibák felismeréséről és kijavításától a lemezeken.