2012. május 14.

A Windows RT kitiltja az alternatív böngészőket

A Google és a Mozilla vállvetve tiltakozik, mivel a Microsoft szerintük túlságosan "helyzetbe hozza" saját böngészőjét az ARM processzoros hardvereken futó új Windowsban.


A Microsoft el akarja nyomni a többi böngészőt – ezt a szöveget már hallottuk korábban, igaz? Nem is egyszer... Akár volt bizonyítható valóságalapja ezen eseteknek, akár nem, a redmondi vállalat ellen újra fellángoltak az indulatok, méghozzá az őszre várt legújabb Windowszal kapcsolatban. Közeleg a legújabb böngészőháború?

Csak egy maradhat  A patáliát a Mozilla vezető jogásza indította el, aki szerint a Microsoft kitiltotta a teljes funkcionalitású Firefox böngészőt a Windows RT alól. Harvey Anderson szerint a szoftvercég nem támogatja a Firefox hagyományos, PC-s változatának egy az egyben való átalakítását az ARM platformon futó Windowsra, ráadásul olyan mondvacsinált okokra hivatkozva, miszerint az új operációs rendszer integritását és stabilitását negatívan befolyásolná ez a megoldás. Mindeközben a szakértő szerint a rendszer saját böngészője, az Internet Explorer 10 a hagyományos PC-s verzióval egyenértékű maradhat, ezzel jogosulatlan technológiai fölényt adva a többi versenyzővel szemben.

Asa Dotzler
, a Mozilla szóvivője szerint a Microsoft saját böngészője képes lesz rá, hogy a Windows RT mindkét üzemmódja, tehát a Classic és a Metro felület alatt is teljes funkcionalitással fusson, ráadásul olyan windowsos fejlesztőeszközöket (API-kat) használ, amelyeket más böngészők számára a Microsoft egyszerűen nem tesz elérhetővé.

Sorakozó, támadás! Egy nappal a Mozilla vádjainak elhangzása után a Google is beszállt a harcba. A  vállalat veszélyben érezheti a Chrome böngésző Windows RT alatti jelentősségét, így közleményben jelezte, hogy csatlakozik a Mozillához, és – egyelőre csak informálisan – tiltakozik a hátrányos megkülönböztetés ellen.
A Microsoft még nem kommentálta a Mozilla vádjait, és a non-profit szervezetnél nagyobb súlyú Google közbelépésére sem reagált. A kirekesztett böngészők képviselői szerint egyelőre kivárnak: meglátják, hogy mit reagál a Microsoft, és engedékenyebb hangvételre bírható-e a vállalat. Ha azonban nem látnak más lehetőséget az ügy rendezésére, a kilencvenes és kétezres évekhez hasonló antitröszt-perbe is belefognának igazuk védelmében.