2012. június 3.

Hadat üzen a Windows-nak a Chrome OS vadiúj frissítése

A Google és a Samsung kedden, közösen jelentették be a Chrome OS operációs rendszer és az azzal működő hardverek új generációjának kiadását. Az eredetileg tavaly piacra dobott, de a kezdeti hype-ot követően meglehetős érdéktelenségbe fulladt platform újraélesztésére tett mostani kísérlet keretében a két vállalat már nem csak a Linux-nak, de magának a Windows-nak is a hadat üzen - méghozzá többek között annak őshonos otthonán, az asztali gépeken is. 


Az új Chrome OS nem titkolt célja a rendszer képzeleti lábának ezen a piacon történő megvetése is. Míg a keresőóriás rendszerének eredeti kiadása és az azzal működő chromebookok ugyanis leginkább csak a netbookok és az azokra telepített fapados Linuxok kiváltására volt képesek, addig a mostani frissítés - legalábbis a Google és a Samsung szerint - már elég érett és sokrétű ahhoz, hogy akár az eddig Windows-zal működő gépek lecserélését is megfontolandóvá tegye.
A Samsung új Chromebook és Chromebox termékei már a webezésnél és levelezésnél komolyabb feladatokhoz is megfelelőek lehetnek
A Samsung új Chromebook és Chromebox termékei már a webezésnél és levelezésnél komolyabb feladatokhoz is megfelelőek lehetnek

 

Ezt mi sem demonstrálja jobban, mint hogy a Samsung egy a korábbiaknál jóval komolyabb paraméterekkel rendelkező - elődeinél nem kevesebb, mint háromszor gyorsabb - Chromebookot, valamint egy kifejezetten irodai felhasználásra szánt, gyakorlatilag asztali gépet, a Chromeboxot mutatta be, mint a Chrome OS új kiadásával működő első két termékét. Ez jól jelzi, hogy a cég a korábbiaknál magasabb, komolyabb szintet céloz meg a platform frissítésével - ahol az új Chromebookok célja már nem (csak) a webezés lehetővé tétele, hanem a játékok, valamint az üzleti és multimédiás alkalmazások futtatásának biztosítása is.
Az új rendszer már sokkal alkalmazásközpontúbb, és nem erőlteti feleslegesen a webes koncepciókat
Az új rendszer már sokkal alkalmazásközpontúbb, és nem erőlteti feleslegesen a webes koncepciókat


Ugyanakkor maga a Chrome OS is jelentős átalakuláson esett át az elmúlt egy év alatt, és a most bemutatott változata szintén a klasszikus asztali irányba mozdul el a korábbi, kényszeredett és keményvonalas webes megközelítés mellől. Így például a böngészés és a levelezés helyett a középpontba az alkalmazások kerültek az új kiadásban, de multimédiás vonalon is komolyan erősít az operációs rendszer új változata.
A rendszer átalakulása és eltolódása a klasszikus asztali OS-ek felé azért is érdekes, mert a Microsoft a Windows 8-cal pedig pontosan ellentétes irányba - de végső soron ugyanazon cél felé - lódult meg. Redmond új operációs rendszere ugyanis minden korábbiaknál sokrétűbb és átfogóbb webes ill. felhő-integrációval fog érkezni - és a szintén netről működő alkalmazásbolt, valamint a részben böngészőtechnológiákra épülő programok fogják egyik legfontosabb újításait képezi.

Persze a szoros integráció a Google saját netes szogláltatásaival az új Chrome OS is megmaradt, sőt, ezen a téren a rendszer hozzáigazításra került az elmúlt egy évben bekövetkezett változásokhoz is. Így például az új Chrome OS-ben már megtalálható és közvetlenül elérhető a Google egyik legfrissebb szolgáltatása, a Drive is, de a korábbi alkalmazáspiacteret is a programok mellett zenék, filmek és egyéb tartalmak vásárlását is lehetővé tevő Google Play váltja le az új verzióban.

A Samsung a Chrome OS új kiadásával működő, Atom helyett már Core processzorral, 2 helyett már 4 GB RAM-mal, valamint beépített HD kamerával és DisplayPort++ csatlakozóval szerelt Series 5 550 modelljét 450 dollártól - mintegy 130 ezer forinttól -, az irodai használatra szánt, hasonló paraméterekkel rendelkező Chromebox egységét pedig 330 dollártól - kb. 80 ezer forinttól - kezdve lehet megvásárolni.