2012. június 4.

Letölthető a Windows 8 Release Preview

Mindenki számára elérhető, szabadon letölthető a Windows következő generációjának utolsó előzetese, a Windows 8 Release Preview. A következő lépcső már a kész termék lesz.

A világ számítógépeinek több mint 90 százalékán futó Windows legújabb kiadásának utolsó előnézetét 14 nyelven lehet letölteni a http://preview.windows.com oldalról. A Windows 8 Release Preview elmossa a határokat a platformok között, érintőképernyős, illetve hagyományos billentyűzettel és egérrel vezérelt eszközökön egyaránt használható. 2012. február 29-i bemutatása óta a Windows 8 Consumer Preview-t, az operációs rendszer első előnézeti változatát több mint egymillió alkalommal töltötték le a kiadást követő első 24 órában. Ezzel a Windows 8 a legtöbbet tesztelt Microsoft operációs rendszerévé vált a vállalat eddigi története alatt. Az újabb előnézet kiadásával a Windows 8 fejlesztésének utolsó fázisába érkezett, amelynek következő lépcsője már a kész termék lesz. "Izgatottak vagyunk most, hogy a Windows 8 egy újabb mérföldkőhöz érkezett" - fejezte ki örömét Steven Sinofsky, a Microsoft Windows és Windows Live üzletágának elnöke.

A Windows 8 Release Preview-val egy időben új alkalmazások kerülnek a Windows Store-ba, az operációs rendszer alkalmazásboltjába. A Microsoft hónapok óta szorosan dolgozik partnereivel azon, hogy a boltban a világ minden tájáról publikálhassanak alkalmazásokat. A felhasználók hír és sporttartalmakat kínáló csempéket, játék és zenei Xbox applikációkat is találhatnak; ezen utóbbiak a már regisztrált Zune-accounttal szabadon elérhetők.

Az új alkalmazásokon túl a Microsoft fejlesztő mérnökei a tesztek alapján több tízezer változtatást hajtottak végre az operációs rendszer legutóbbi előnézeti kiadása óta. Az új változatban sokkal személyre szabhatóbbá vált az induló Metro-stílusú képernyő, könnyebben kezelhető a több képernyős nézet, egyszerűbb az alkalmazáskeresés a Windows Store-ban és új gyermekvédelmi beállításokkal lehet személyre szabni a rendszert.
További fontos újdonságaként említhető a Consumer Preview-ban debütáló, a levelezést, a fényképeket és a kontaktlistát tartalmazó Metro-csempék funkciójának bővítése.
A Windows 8-cal debütáló új Internet Explorer 10 változásait főképp az érintőképernyős eszközökön érzik majd a felhasználók. Az érintőképernyőre optimalizált Adobe Flash Player-rel integrált böngésző mellett a felhasználók más alapértelmezett böngészőt is beállíthatnak. 
A Microsoft egy Magyarországot is érintő frissítési ajánlatot indít. Azok a felhasználók, akik 2012. június 2. és 2013. január 31. között Windows 7 operációs rendszert futtató új PC-t vásárolnak, kb. 4.500 forintért Windows 8 Pro változatra frissíthetnek a végleges operációs rendszer megjelenésekor. Az ajánlat részleteiről a későbbiekben adnak tájékoztatást.