2012. június 2.

Webre szivárgott a Windows 8 kiadási előzetes változata

Alig néhány nappal a szoftver várható kiadását megelőzően webre szivárgott a Windows 8 utolsó előzetes változatának ISO képfájla. A Microsoft által "kiadási előzetesre" átkeresztelt, valójában azonban az új rendszer kiadásra jelölt változatát képező szoftvert így nem kifejezetten legális úton már most kipróbálhatja bárki - sietni azonban nem különösebben érdemes, hiszen az előzetest a tervek szerint napokon belül maga Redmond is letölthetővé fogja tenni honlapjáról. 


Bár a most kiszivárgott változat a Windows 8 egy kínai nyelvű változatát képezi, azok akiknek sikerül a kanjik a legtöbb ember számára érthetetlen halmazán keresztül átvergődve végigjutniuk a telepítésen, könnyűszerrel átválthatják annak nyelvét angolra. Az ehhez szükséges nyelvi csomagok ugyanis már most megtalálhatók a Windows Update szolgáltatáson, és letölthetők a kiszivárgott változatra is.
A kiszivárgott ISO-ban lévő Windows 8 ugyan kínai nyelvű, de telepítését követően a nyelve már átváltható akár angolra is
A kiszivárgott ISO-ban lévő Windows 8 ugyan kínai nyelvű, de telepítését követően a nyelve már átváltható akár angolra is


A vélhetően napokon belül hivatalos forrásból is letölthetővé váló kiadásra jelölt verzió egyébként számos újdonságot tartalmaz a rendszer még február végén kiadott fogyasztói előzeteséhez képest. Így például már tartalmazza a többmonitoros rendszerek bővített támogatását, a Metro indítóképernyő egy továbbfejlesztett - többek között hírek, utazási információk és sportadatok megjelenítésére is képes - változatát, de indítási animációja is frissítésre került és a Windows 8 gyerekvédelmi funkciói is megtalálhatók benne.

Ugyanakkor a tesztelők szerint a kiadásra jelölt változatban még mindig megtalálható az eredetileg a Windows Vista-ban bemutatkozott Aero téma is, amelynek azonban korábban eltávolítását jelentette be a Microsoft. Erre így vélhetően már csak a Windows 8 végleges kiadásában kerül majd sor - bár az sem kizárt, hogy az opcionális kiegészítés formájában továbbra is elérhető lesz a rendszerhez.

A Windows 8 most kiszivárgott változata a várakozások szerint hivatalos forrásból már akár ezen a hétvégén letölthetővé válhat, míg a rendszer végleges változata minden valószínűség szerint októberben kerülhet majd legkorábban a boltokba.