2012. augusztus 6.

Látványos, teljes képernyős fájlkezelő, Windows 8 stílusban

Bár az alábbi windowsos fájlkezelő egyelőre még nagyon béta állapotban van, már megérdemli, hogy figyeljük a fejlődését. Fájlkezelés Windows 8 stílusban, akár Windows 7 alatt is!


Az Immersive Explorer még nagyon korai stádiumban van, így akadnak funkciók benne, amelyek nem használhatók. Ettől függetlenül szerintünk nagyon ígéretes kis alkalmazás lesz, persze nem azoknak, akik számára a fájlkezelő fogalma összeforrt a Total Commanderrel.
Ez a program ugyanis inkább olyan, mintha a hagyományos Windows Intézőre húzták volna rá a Windows 8 mozaikos (eredetileg Metro UI néven emlegetett) felületét.
Használhatjuk ablakban is, de igazán csak teljes képernyős üzemmódban tudja megmutatni a lehetősségeit. A felület teljesen a Windows 8-hoz alkalmazkodik, de használhatjuk Windows 7 alatt is (Windows RT-n viszont nem fut). A látványos animációk mindkét esetben gond nélkül működnek, s dacára annak, hogy minden mozdulatunkat valamilyen animációval kíséri, kifejezetten gyorsan működik. Van beépített képnézegető funkció és a fájlokról is kérhetünk információkat közvetlenül a felületen, de például a tömörített állományok megnyitásához már az alapértelmezett alkalmazást indítja el a program.

Érdekesség, hogy az általunk próbált béta verzióban pont a másolás és mozgatás funkciók nem működtek, ami egy fájlkezelőnél elég "poénos", de ezt egyelőre tényleg annak kell betudni, hogy a program még a fejlesztés elején tart. Ami már működik benne, azt viszont javarészt gond nélkül használhatjuk.
Az Immersive Explorer egyelőre a kísérletező kedvű Windows 7 felhasználóknak lehet érdekes, akik még nem váltottak a Windows 8 ingyen kipróbálható előzeteseinek valamelyikére, de már szeretnének kicsit hasonló környezetben dolgozni. 
Ha elkészült a végleges változat, visszatérünk rá és megnézzük, amellett, hogy izgalmas felületet kap, valóban használható is lesz-e.