2012. augusztus 3.

Végre elkészült a Windows 8 végleges változata

A felhasználók októberben kaphatják kézhez

A végleges Windows 8 október 26-án fog megjelenni, addig azonban még számos lépés hátravan. A céges rendszergazdák és informatikai szakemberek már augusztus közepétől elérhetik a végleges rendszerverziót, hogy kipróbálhassák a programot. Augusztus 15-étől érhetik el a független, MSDN előfizetéssel rendelkező fejlesztőpartnerek is a szoftvert. Ez a két hónap előny elég lehet ahhoz, hogy az ismert alkalmazások teljesen Windows 8 kompatibilisek legyenek mire az operációs rendszer megjelenik - véli a Microsoft. 

Táblagépekre szabták az új Windowst
A Windows 8 legfontosabb újdonsága, hogy száműzték belőle a Windows 95 óta alkalmazott Start menüt, amelynek funkcióját a képernyő bal alsó sarkába kattintva előhívható, Metro nevű felület váltja ki. A csempeszerű, változtatható méretű, és rövid információk megjelenítésére is alkalmas ikonokat érintőképernyőn lehet a legkényelmesebben használni, mivel a Microsoft arra számít, hogy a következő évek során hagyományos laptopját mindenki - opcionálisan billentyűzettel is felszerelhető - táblagépre cseréli majd.

Forrás: Microsoft
A Surface, a Microsoft saját windowsos táblagépe
Maga a rendszer egyébként hagyományos egérrel és billentyűzettel is működőképes. A Windows 8 tesztverzióit korábban hagyományos laptopon és táblagépen is kipróbáltuk, és az átlagfelhasználóknak mindkét esetben elég szokatlan volt az új szoftver kezelése. Ehhez ugyanis korábban a Windowsban jelen nem lévő gesztusokat kell használni: például a képernyő jobb szélén elhúzni az ujjat, vagy a képernyő megfelelő sarkába vinni az egérkurzort. Mivel az előhívható funkciók alapból rejtettek, ezek használatára magától szinte senki nem jön rá, csak ha valaki elmagyarázza az új rendszer működésének módját.

Október 26-án a Windows 8-cal együtt megérkezik majd a Microsoft saját, Surface nevű táblagépe is, bár ebből csak az olcsóbb, otthoni felhasználóknak szánt változat. Ez kizárólag a Metro alkalmazásokat tud majd futtatni, hagyományos windowsos szoftvereket nem, mert belsejében a laptopokétól eltérő felépítésű processzor működik, amelyen a Windows RT nevű szoftver fut, ami tulajdonképpen a Windows 8 táblagépes változata, beépített Worddel, Excellel és Powerpointtal.

A Surface-ből azonban várható Pro változat, és várhatóan más gyártók is piacra dobnak majd olyan univerzális tableteket, amelyek felépítése gyakorlatilag megegyezik egy laptopéval, de vékony, kis házban is elférnek, és jó az üzemidejük. Ezek az univerzális tabletek azonban nem lesznek olyan kompaktak és kecsesek, mint az iPad, vagy annak androidos társai.