2012. november 19.

Az Acernek már másfél éve van Windows 8-as tabletje?!


Az Iconia W500 annak idején Windows 7-tel érkezett, de AMD platformja és érintőképernyője révén ideális alap a nyolcashoz.

Hogy ez nekünk miért nem jutott az eszünkbe korábban! Ezzel a felkiáltással kértük kölcsön az Acertől az öregedő, jó ideje már nem is kapható Iconia W500 táblagépet, aminek leglényegesebb tulajdonsága, hogy AMD Brazos platform dolgozik benne. Így elvileg képes a Windows 8 futtatására is, ami érintős felülete miatt sokkal jobban illik hozzá, mint a Windows 7, melynek kezelőfelülete nem igazán barátja a tapogatásnak. Fogtuk hát Windows 8 telepítős pendrive-unkat, rádugtuk a W500-ra, és az Acer weboldalán található tippel rábírtuk a készüléket, hogy a külső tárolóról bootoljon. Ezután röpke húsz perc alatt felugrott az új Windows, működött minden hardverkomponens, extraként csak az AMD legújabb béta meghatóját tettük fel, és már készen is voltunk.

Minden funkció tökéletesen működött, a kétmagos, 1,33 GHz-es AMD C-60 APU akadások nélkül vitte az érintőfelületet, amiben az 1280x800 pixeles érintőképernyő jó partnere volt, ugyanis kielégíti a Windows 8 legalább 5 érintéses multi-touch követelményét. Az integrált Radeon HD 6290 grafikus mag támogatja a DirectX 11-et, és a meghajtóval sincsenek olyan problémái, mint a konkurens Intel Atom platformnak.
A telepítés befejeztével 32 GB-os SSD háttértárunkon 16 GB üres hely maradt, ez is jól mutatja, hogy a Windows 8 (és az RT is), lényegesen komolyabb operációs rendszer az Androidnál vagy iOS-nél. Nagy kérdés, hogy szükség van-e erre a komolyságra, kell-e egy tabletre ennyire összetett operációs rendszer? Egyelőre a Windows 8-nak minden tabletes operációs rendszerrel (a Windows RT-vel is) szemben megvan az a hatalmas előnye, hogy minden x86-os program fut rajta, így ideális átváltó eszköz lehet azok számára, akik kipróbálnák a tabletet, de nem szívesen szakadnának el a régi szoftverkörnyezettől. Ne feledjük, akinek van már Iconia W500 tabletje, az Acer támogatásával nagyon olcsón vehet hozzá Windows 8-at!