2012. december 12.

A Windows 8

A Microsoft a szomszéd mosógépéhez hasonlítja legújabb operációs rendszerét, a felhasználói élmény egyik legnagyobb szakértője szerint azonban inkább a "szörnyeteg" kifejezés lenne megfelelő.


A Windows 8 két felhasználóifelület-típust ötvöz egy termékben - a Microsoft szerint a mobil és az asztali rendszerek előnyeit, míg a kritikusok szerint a kettő hátrányait ötvözve. A web- és szoftverergonómiával évtizedek óta foglalkozó elismert szakember, Jakob Nielsen szerint "a Windows 8 a mobil eszközökön és táblákon olyan, mint Dr. Jekyll: egy megváltásra váró megkínzott lélek", míg a hagyományos számítógépeken a Windows 8 már Hyde: "egy szörnyeteg, ami terrorizálja a szegény irodai munkásokat és megfojtja a munkájukat".

Nielsen szerint elméleletben érhető, hogy a megújult kezdőképernyőn lévő, dinamikus tartalmú élő csempék arra szolgálnak, hogy változó tartalmukkal folyamatosan vonzzák a felhasználók figyelmét, de gyakorlatban mindez egész más hatást eredményez: az Surface kezdőképernyője egy folyton villogó, kusza környezet, amit nézve úgy érezheti az ember, hogy tucatnyian kiabálnak rá egyszerre.

Steve Ballmer: Egy Windows mindenek felett
Fotó: AFP / Kimihiro Hoshino
A szoftverergonómiai szakember azt írja: "Értem, hogy a Microsoft szereti az 'Egy Windows mindenhol' marketingüzenetet. De ez a stratégia rossz a felhasználóknak."

A cég hazai üzletágvezetője szerint a Windows 8-hoz csak annyi energiába kerül hozzászokni, mint kiismerni a szomszéd mosógépét. Tóth András Mihály a hvg.hu-nak az új rendszer megjelenése napján úgy fogalmazott: "Ha ön ma áthívja a szomszédja, és arra kéri, hogy indítsa el az új automata mosógépét egy bizonyos program szerint, akkor szinte biztos, hogy ehhez szüksége lesz egy kis plusz odafigyelésre, vizsgálódásra, esetleg a használati utasítás fellapozására. A Windows 8 használata szerintem nem bonyolult, sőt semmivel sem nehezebb egy új háztartási készülékénél. Ennél többet szoftvergyártó új termékkel nem remélhet."