2012. december 13.

Megszüntette az ingyenes Windows-aktiválási lehetőséget a Microsoft

A Microsoft a napokban befoltozta aktiválási rendszerének azon hibáját, ami közel másfél hónapon át lehetővé tette a Windows 8-telepítések végleges aktiválását anélkül, hogy ehhez a felhasználóknak egy érvényes licencet kellett volna vásárolniuk. Ehhez utóbbiaknak mindössze egy Redmond által a Windows 8 október végi kiadása óta ingyenesen osztogatott Media Center bővítőkulcsot kellett igényelniük, amely egy hiba folytán eddig maga az alaprendszer aktiválását is lehetővé tette.


Bár a Media Center kulcsok a továbbiakban is igényelhetők lesznek, azok mostantól már nem használhatók fel a Windows 8-as telepítések teljes értékűvé alakításához. Ugyanakkor az ezzel a trükkel már korábban aktivált rendszerek állítólag semmilyen működési zavart nem mutatnak - így az egyelőre még kérdéses, hogy a Microsoft ki fog -e dolgozni egy ezek érvénytelenítését is elvégző frissítést aktivációs rendszeréhez, vagy egyszerűen nem fog foglalkozni azokkal a továbbiakban.
Az biztos, hogy jogi szempontból az ilyen trükkös telepítések nem minősülnek legálisak, hiszen a Windows 8 használatára a jogot annak megvásárlásával lehet megszerezni, nem az aktivációs rendszer ilyen vagy olyan módon történő kijátszásával. A még jelenleg is érvényes akció keretében ráadásul a Windows 8-hoz a korábbi - akár Windows XP - rendszerekről is gyakorlatilag fillérekért: 8-9 ezer forintért lehet teljesen legálisan frissíteni, ha a szoftver letöltés formájában, a Microsoft oldaláról kerül megvásárlására.