2012. március 21.

A notebook, ami fél-egy tonnát is kibír

Mit keres az IBM billentyűzete a Samsung noteszgépeiben? Cikkünkből kiderül!

Ma mutatta be itthon új notebook-kínálatát a dél-koreai gyártó; sajtótájékoztatóján többek között a 20,9 milliméteres vastagságú Series 5 ultrabookjairól is lehullt a lepel. 14 hüvelykes változatban jelenik meg hazánkban, teljesítményét az Intel Core i5-2467M processzora, a 8 GB-ig bővíthető memória, a Diskeeper ExpressCache rendszer, valamint az AMD Radeon HD grafikus kártyája biztosítja. Az 5-ös sorozatú ultrabook bekapcsolás után 20 másodperc alatt üzemképes állapotba kerül, és mindössze 2 másodpercre van szüksége az alvó módból való „feléledésre”.
Samsung Series 2 laptop

- Kiszervezi a Samsung az LCD üzletágat

- Új elnök irányítja a magyar Samsungot

- Eltűnnek a Samsung merevlemezek
Míg az ultrabookok elsősorban - de nem kizárólag - az igényes, magas elvárásokkal rendelkező konzumer rétegnek készülnek, addig a Series 2, 4, 6 modellek a Samsung első üzleti notebookjai. Eddig ezen a téren nem mutatott túl sokat a dél-koreai gyártó, ám a szegmens meghódítására tett erőfeszítésének mértékét jól mutatja, hogy nem volt rest a legjobbtól kölcsönözni. Amint az a sajtótájékoztatón elhangzott, a vállalat a szabadalmi bejegyzések tekintetében világelső IBM-től licenceli noteszgépeinek billentyűzetét, így egyáltalán nem véletlen, hogy azok annyira - még a jól ismert kék „pöcökegér” is rákerült - hasonlítanak a Thinkpadekben találhatókra. A dél-koreai vállalat gyakorlatilag egy-az-egyben átvette a Kék Óriás designját - szerencsére, mondhatja az, aki már valaha is próbált Thinkpad billentyűzetet.
De ez közel sem minden, az új, kifejezetten üzleti szegmenst célzó Samsung laptopok mindegyike tartós, masszív bevonatot kapott megerősített zsanérokkal, ráadásul a billentyűzetük is cseppálló, így nem okoz nekik problémát a véletlenül kiömlő kávé.
A készülékek ellenállóképességét számos módon tesztelték a fejlesztés során. A Samsung DuraCase ProMG-vel felszerelt, magnéziumból készült Series 6 notebookok egy tonnás, a DuraCase Pro vázas Series 2 és 4 notebookok pedig fél tonnás megterhelést is elviselnek. Egy ember tömegét minden probléma nélkül kibírják - zárt állapotban -, amint azt a sajtótájékoztatón demonstrálták a Samsung képviselői.
A 2-es sorozat 14 és 15 hüvelykes, a 4-es sorozat 12, 14 és 15 hüvelykes, a 6-os sorozat pedig 14 és 15 hüvelykes változatokban, második generációs Intel Core i5/i3 processzorral, Nvidia vagy Intel HD videokártyával érkezik. A B2B modellek 300nit fényerejű, 16 millió színt megjeleníteni képes SuperBright kijelzővel rendelkeznek, amelyen a színek a hagyományos monitorokon megszokottnál 40 százalékkal élénkebbnek látszanak. A Samsung PowerPlus Battery Smart technológiája révén az újdonságok 1000 újratöltést követően is megőrzik akkumulátoruk eredeti kapacitásának 80 százalékát, így élettartamuk akár háromszor hosszabb lehet, mint más üzleti notebookoké.
Az üzleti notebookok áprilistól Magyarországon is kaphatók, áraik konfigurációtól függően változhatnak.
Az új üzleti notebook sorozat bevezetése részét képezi a Samsung üzleti megoldások felé történő nyitásának, amelynek köszönhetően a cég teljeskörű megoldást tud nyújtani üzleti partnereknek a klímáktól kezdve egészen a printerekig. A vállalatnak az IDC felmérése szerint 10,6 százalékos részesedése volt a 2011-es évben, ami hamarosan tovább nőhet, hiszen a fogyasztói készülékek után a Samsung 2012 áprilisától Magyarországon is elérhetővé teszi vállalati notebookjait.

A Samsung belépett az üzleti notebook piacra

Öt új sorozattal bővíti notebook-kínálatát a Samsung: már Magyarországon is kapható a Samsung Series 5 ultrabook és a Series 7 Chronos notebook sorozat. A Samsung ezentúl bejelentette belépését az üzleti felhasználásra szánt vállalati notebookok piacára. 
 
Series 2, 4, 6: jönnek a Samsung üzleti notebookjai

A Samsung új üzleti készülékeinek fejlesztésekor a strapabírást, gyorsaságot, és a biztonságot helyezte előtérbe, így a készülékek túlélnek kisebb zuhanásokat, kiömlő kávét, de még akár tulajdonosuk súlyát is elbírják. A 4-es és a 6-os sorozat rendelkezik ujjlenyomat olvasóval is az adatok fokozottabb védelme érdekében. Az új üzleti notebook sorozat bevezetése részét képezi a Samsung üzleti megoldások felé történő nyitásának, amelynek köszönhetően a cég teljeskörű megoldást tud nyújtani üzleti partnereknek a klímáktól kezdve egészen a printerekig.  A vállalatnak az IDC felmérése szerint 10,6 százalékos részesedése volt a 2011-es évben, ami hamarosan tovább nőhet, hiszen a fogyasztói készülékek után a Samsung 2012 áprilisától Magyarországon is elérhetővé teszi vállalati notebookjait.

Tervezésükkor a Samsung mérnökei a tartósságot és a megbízhatóságot tartották szem előtt, hogy a hordozható számítógépek mindig a lehető legjobb teljesítményt nyújtsák az üzleti felhasználók számára. Ezért mindegyik modell tartós, masszív bevonatot kapott megerősített zsanérokkal, ráadásul a billentyűzetük is cseppálló, így nem okoz nekik problémát a véletlenül kiömlő kávé.

A készülékek ellenállóképességét számos módon tesztelték a fejlesztés során. A Samsung DuraCase ProMG-vel felszerelt, magnéziumból készült Series 6 notebookok egy tonnás, a DuraCase Pro vázas Series 2 és 4 notebookok pedig fél tonnás megterhelést is elviselnek.

A 2-es sorozat 14 és 15 hüvelykes, a 4-es sorozat 12, 14 és 15 hüvelykes, a 6-os sorozat pedig 14 és 15 hüvelykes változatokban, második generációs Intel® Core™ i5/i3* processzorral, nagy teljesítményű NVIDIA vagy Intel HD videokártyával érkezik.

A B2B modellek 300nit fényerejű, 16 millió színt megjeleníteni képes SuperBright kijelzővel rendelkeznek, amelyen a színek a hagyományos monitorokon megszokottnál 40 százalékkal élénkebbnek látszanak. A Samsung PowerPlus Battery Smart technológiája révén az újdonságok 1000 újratöltést követően is megőrzik akkumulátoruk eredeti kapacitásának 80 százalékát, így élettartamuk akár háromszor hosszabb lehet, mint más üzleti notebookoké.

Az üzleti notebookok áprilistól Magyarországon is kaphatók, áraik konfigurációtól függően változhatnak.Samsung Series 5: az első Samsung ultrabook

Az új ötös sorozatú ultrabook egy olyan notebook, melyet azoknak fejlesztett ki a Samsung, akik állandóan mozgásban vannak. A rendkívül keskeny készülék könnyű, hosszú akkumulátoridővel rendelkezik és – szemben sok más hasonló kaliberű vékony laptoppal – beépített optikai meghajtóval érkezik. 14 hüvelykes változatban jelenik meg Magyarországon az 5-ös sorozatú ultrabook, amelynek teljesítményét az Intel® Core™ i5-2467M processzora, a 8GB-ig bővíthető memória, a Diskeeper ExpressCache™ rendszer, valamint az AMD Radeon™ HD grafikus kártyája biztosítja. Az 5-ös sorozatú ultrabook bekapcsolás után 20 másodperc alatt üzemképes állapotba kerül, és mindössze 2 másodpercre van szüksége az alvó módból való „feléledésre”.

Az ultrabook teljesítményét tovább növeli a hosszabb üzemidőt biztosító akkumulátor, amely egyetlen töltéssel akár 6,4 óráig is képes üzemelni. A Samsung Battery Life Plus technológia révén 1500 újratöltést követően (3 éven belül) is képes megőrizni az akkumulátor eredeti kapacitásának 80 százalékát, így élettartama akár ötször hosszabb lehet, mint más notebookoké.

Az 5-ös sorozatú ultrabook 14 colos változatában adattárolásra 500GB-nyi merevlemez és 16GB-os SSD áll a felhasználók rendelkezésére. Emellett a notebook egy normál méretű HDMI porttal, egy USB 3.0, két USB 2.0 csatlakozóval, továbbá 4 az 1-ben memóriakártya-olvasóval, Ethernet csatlakozóval és webkamerával is rendelkezik, a fentieken túl optikai meghajtóval, valamint 1GB-os AMD Radeon™ HD7550M grafikus kártyával is kapható, vastagsága 20,9 mm, tömege pedig 1,84 kg. 

A Samsung ultrabookja a fejlett LCD technológiáját képviselő, 300nit fényerejű HD LED SuperBright képernyővel, képminőség-javító Image Enhancer technológiával és matt kijelzővel rendelkezik.

Az ultrabookok már kaphatók Magyarországon, ajánlott bruttó végfelhasználói ára 289 900 Ft.Samsung Series 7 Chronos

A Samsung 7-es sorozatú notebookja azoknak nyit új távlatokat, akiknek a design, a sebesség és a tökéletes képmegjelenítés egyaránt fontos egy új számítógép választásakor.  A notebook-család két taggal, a 700Z3A (14,0") és 700Z5A (15,6") modellekkel érkezik. Az újdonságok 6 GB-nyi DDR3 rendszermemóriája és a 8 GB-os flash memóriával kiegészített, Express Cache technológián alapuló 1000 GB-os merevlemez a megnövelt általános teljesítmény mellett kétszer gyorsabb webes böngészést tesz lehetővé. A csúcsteljesítmény minden területen tetten érhető, hiszen mind a Core i5 processzorok, mind az AMD Radeon HD6750M / HD6490M* videókártya a legjobb technológiát képviseli. A Series 7 notebookok a Series 5 modellekhez hasonlóan mindössze 2 másodperc alatt életre kelnek alvó állapotból, a kikapcsolt készülék teljes felállása pedig mindössze 19 másodpercbe kerül.

A lenyűgöző gyorsaság és teljesítmény mellett újdonságot jelent a megnövelt akkumulátor-élettartam is: a Series 7 Chronos notebookok egyetlen töltéssel akár 8 órán keresztül­* képesek üzemelni. A Samsung Battery Life Plus technológiája révén az 5-ös sorozathoz hasonlóan 1500 újratöltést követően is megőrzik az akkumulátoruk eredeti kapacitásuk 80 %-át, így élettartamuk akár ötször hosszabb lehet, mint más notebookoké.

Mindkét modell a Samsung fejlett LCD technológiáját képviselő, nagy fényerejű HD+ felbontású (1600x900 képpont) SuperBright képernyővel érkezik, amellyel maximálisan élvezhetők a legapróbb részletek akár a szabadban is. A kijelző matt felülete kíméli a szemet, ráadásul sokkal jobban ellenáll az apró karcolásoknak. A billentyűzet háttérvilágítása sötétben is tökéletes olvashatóságot biztosít, a SoundAlive hangrendszer pedig tökéletes hangzást kínál.

A modern, kompakt kialakítású készülékek meglepően vékonyak, a 14 hüvelykes változat súlya 2,17 kg, míg a 15,6 hüvelykes modell 2,32 kg-os. Az alacsony tömeg egyik oka a Samsung MAX screen megoldása, amelynek révén a 15 hüvelykes kijelző belefér egy mindössze 14 hüvelykes méretű házba. A készülékekre a Samsung két speciális szoftvert telepített: az Easy Migration a számítógépek közötti felhasználói fiókok klónozási lehetőségét kínálja USB kapcsolaton, hálózaton, vagy WiFi-n keresztül, míg a gépekre előre telepített Control Centerben a számítógép összes fontos beállítása percek alatt elvégezhető.

A notebookok már kaphatók Magyarországon, ajánlott bruttó 334 900 Ft végfelhasználó áron. 

Norton védelem Samsung Galaxy-ra

 
A Symantec bejelentette, hogy a Samsung Electronics készülékek ezentúl Norton Mobile Security-t is biztosítani fognak androidos felhasználóknak. A Samsung egy teljes funkcionalitással bíró 90 napos előfizetést biztosít több nyelven a Samsung Galaxy felhasználók számára a Samsung Apps alkalmazásboltban (www.samsungapps.com).

A Norton Mobile Security ötvözi az erőteljes lopásgátló és antimalware védelmét, hogy megakadályozza a felhasználók fontos adatainak elvesztését, ellopását, vírusvédelmet biztosítson és felvegye a harcot egyéb fenyegetések ellen a következő eszközök segítségével:
·    Távoli keresés - Megmutatja az okostelefon helyét, így könnyen megtalálható, ha elveszett vagy ellopott
·    Távoli lezárás - Lehetővé teszi a távoli lezárást interneten vagy SMS-en keresztül abban az esetben, ha elveszne, vagy ellopnák, így a kritikus adatok biztonságban maradnak a jogosulatlan hozzáféréstől.
·    Távoli törlés - Egy SMS-en keresztül törölhetőek a telefonon tárolt adatok, ezzel blokkolja a privát információkhoz való hozzáférést. Emellett a telefon azonnal lezárul, ha a SIM-kártyát eltávolítják vagy kicserélik, így nem hasznható másik SIM kártyával.
·    Anti-Malware - Ellenőrzi az összes letöltött fájlt és alkalmazást, és automatikusan felismeri és eltávolítja a fenyegetéseket anélkül, hogy lassítaná a készüléket.
·    SD kártya szkennelés - Lehetővé teszi az SD (Secure Digital) memóriakártya automatikus szkennelését a fenyegetések kiszűrésére, amikor csatlakoztatja a mobiltelefonhoz.
·    Automatikus frissítés - Automatikusan letölti és telepíti a biztonsági frissítéseket, így egy lépéssel mindig a kiberbűnözők előtt járhat.

A Norton Mobile Security letölthető a Samsung Apps-en belül az “Utility” kategóriában, vagy a “Norton Mobile Security” kifejezés megadásával a Samsung Apps keresőjében. A Norton Mobile Security minden Samsung Galaxy androidos telefont támogat, beleértve a Galaxy S2 LTE, Galaxy S2, Galaxy Neo, Galaxy S Hoppin és Galaxy A készülékeket. Az alkalmazás 9 nyelven elérhető, többek között koreai, angol, francia, német, olasz, japán, egyszerűsített kínai, spanyol és hagyományos kínai nyelven. Egy éves licensz esetén a fogyasztói ár $29.99.

októberben jön a Windows 8

A gazdasági hírügynökség szerint ősszel mindössze öt ARM-alapú készülékkel startol a rendszer.

A Microsoft idén nyáron zárja le a Windows 8 fejlesztését, és októberben dobja piacra az új operációs rendszert – írja mai hírében a Bloomberg. A szoftvervállalat terveit ismerő, nevük elhallgatását kérő forrásokra hivatkozó hírügynökség értesülése összhangban van nemcsak a Windowsok kiadási hagyományaival, de a cég vezetőinek korábbi célzásaival is.
A híradás szerint ősszel egyszerre jelenik meg az Intel- és ARM-platformra készülő kiadás, de – amint ez korábban kiderült – ez utóbbi valószínűleg nem a Windows 8 márkanevet viseli majd. Míg az x86-os számítógépekből több mint negyven lesz elérhető a rendszer startjakor, addig ARM-alapú gépekből csupán öt. A szűkebb kínálatot az utóbbi platformon az magyarázza, hogy ezt a kiadást a szoftvervállalat a hardvergyártókkal szoros együttműködésben készíti el, gyakorlatilag minden készülék esetében testre szabja. A Bloomberg forrásai szerint az öt ARM-gépből három tablet lesz.
A Microsoft hagyományosan nem köti a nyilvánosság orrára a következő Windows megjelenési dátumát, de ahogy közeledik az időpont, úgy válik egyre pontosabban behatárolhatóvá kiadás valószínű időintervalluma. Tavaly májusban Steve Ballmer a vállalat tokiói fejlesztői konferenciáján erősítette meg először hivatalosan, amit a piac már jó ideje pletykált: a Windows 8 kiadása 2012-ben várható.
Korábban a cégvezető csupán annyit ígért, hogy a jövőben két Windows megjelenése között sosem telik majd el olyan hosszú idő, mint a Windows XP és a Vista esetében. A Vista öt évvel a korábbi változat után jelent meg 2006 novemberében, de a kiskereskedelmi forgalmazás csak 2007. január 30-án kezdődött el. A Vistán kívül az új évezred Windowsai mind októberben, az ünnepi szezon előtt kerültek piacra. A még ma is rendkívül népszerű Windows XP 2001. október 25-től volt megvásárolható, míg a Windows 7 2009. október 22-én jelent meg.

A Microsoft azt hivatalosan is bejelentette, hogy a Windows 8-nak egy bétaja és egy kiadásra jelölt (RC) kiadása lesz csupán, mielőtt lezárják a kódot, és azt már tudjuk, hogy a fogyasztói előzetessé átkeresztelt nyilvános béta február végén jelent meg. A Bloomberg úgy tudja: a vállalat április elején ismerteti majd a partnereivel a Windows 8 kiadásával kapcsolatos terveit, így a pontos megjelenési ütem- és marketingtervét, és hogy milyen változatok lesznek elérhetők a rendszerből.

2012. március 20.

Egy tesztelésre készült kóddal támadhatóak a Windowsok

A különösen súlyos hibára már a múlt hét elején kiadták a javítást, de a botrányt az okozza, hogy egy kész exploit is kiszivárgott – hogy honnan, még nem tudni.

A Microsoft pénteken kiadott közleményében megerősítette, hogy a Windowsok nagy részében (XP SP3-tól, illetve Windows Server 2003 SP2-től felfelé) megtalálható súlyos sebezhetőségre írott támadó kód feltehetően egy partnertől, valószínűleg egy vírusvédelmi megoldásokkal foglalkozó vállalkozástól került illetéktelen kezekbe.
ms12-020

A sebezhetőségről szóló, a múlt hét biztonsági szenzációjának számító bejelentést a Microsoft március 13-án tette meg, amikor az MS12-020 riportban figyelmeztettek a kritikus hibára, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználó engedélye nélkül futtathasson valaki egy kódot a célba vett gépen. Ahogy leírják, a rés a távoli elérést biztosító protokoll implementációjában (Remote Desktop Protocol – RDP) található. A kártékony programok kívülről történő szabad futtatásának lehetősége a legsúlyosabb biztonsági hibák egyike, de jelen esetben némileg mérsékelte, mérsékli a kockázatokat, hogy az RDP alapértelmezetten nincs engedélyezve, így azok a gépek nem voltak, nincsenek veszélyben, ahol nem jelölték be ezt az opciót. Ugyanakkor az RDP használói (zömmel vállalatok) komoly kockázatnak vannak kitéve, még akkor is, ha rendszereiket egyéb módokon (például tűzfallal) megfelelően védik, figyelmeztet a gyorsjavítás telepítését sürgető Microsoft.
ms12-020
Forrás: zdnet.com

A közleményben akkor leírták, hogy szinte bizonyos, hogy 30 napon belül megszületik egy, a sebezhetőséget kihasználó kártékony program, egy exploit, de erre messze nem kellett ennyi időt várni, kínai hackerek már március 16-án közzétettek az interneten egy ilyen kódot. Ám erről a kódról kiderült, hogy olyan egyedi elemeket tartalmaz, melyeket az RDP-s sebezhetőséget tavaly májusban felfedező Luigi Auriemma biztonsági szakember készített (proof-of-concept exploit), aki leírását eljuttatta a ZDI-hez (Zero Day Initiative), mely szervezet a kutatóktól érkező információkkal segíti a gyártókat.

Auriemma gyorsan reagált, és kifejtette, hogy a ZDI vagy a Microsoft az általa megadott adatok alapján valószínűleg készített egy tesztelésre használható exploitot, amit aztán a vírusvédelmi cégekkel való együttműködést biztosító Microsoft Active Protections Program (MAPP) keretében megosztottak a gyártókkal. Vagyis: az exploit vagy a ZDI-től, vagy a Microsofttól, vagy pedig az egyik partner biztonsági cégtől szivárgott ki – vélte Auriemma.
Pénteken kiderült, hogy helyes volt a feltételezése, mivel a Microsoft elismerte, hogy az MAPP rendszere volt lyukas, és vizsgálják, hogy vajon pontosan ki vagy kik a felelősök az adatszivárgásért.

A sofőrnek is segíthet az okostelefon

Okostelefonnal a sofőr élete is könnyebb: ingyenes applikációval már a parkolóórához sem kell odamenni. A közlekedést ingyenes navigáció, valamint dugó- és traffipaxfigyelő segíti, a telefon GPS-es sebességmérője még az autó kilométerórájánál is pontosabb, a fogyasztást pedig kényelmesen lehet rögzíteni a tankolásregiszter programokkal. A leghasznosabb autós applikációkat gyűjtöttük össze Androidra, iOS-re és Windows Phone-ra.
Bár a vezetés közben való mobiltelefonálást a KRESZ bünteti, az okostelefon jó szolgálatot tehet az autóban, persze csak akkor, ha megfelelően használják. Ma már a legolcsóbbb okosmobil is képes kiváltani a különálló navigációs eszközt, persze ehhez érdemes valamilyen szélvédőre vagy műszerfalra rögzíthető tartót és szivargyújtóba illeszthető töltőt vásárolni hozzá, utángyártott kiegészítőkből ez néhány ezer forintból megoldható.

Vezetés alatt óriásgombok kellenek
Egyes érintőképernyős mobiltelefonokon alapból megtalálható, másokhoz viszont külön kell letölteni olyan felületet, amely lehetővé teszi a telefon biztonságos használatát, mivel a készülék hagyományos menüjét leegyszerűsített, óriási gombokat használó felülettel helyettesíteni. Ez azért jó, mert segítségével kényelmesebben lehet a beérkező hívásokat fogadni vagy éppen elutasítani, esetleg elindítani a navigációt.

Forrás: [origo]
Vezetés közben csak a fő funkciókra van szükség

Androidos készüléket használóknak a Car Widget alkalmazást, az iPhone-osoknak a magyar fejlesztésű Car Dock Mode appot érdemes letölteniük, Windows Phone 7-es (WP7) készülékekhez viszont nem találtunk ilyen applikációt.

Kényelmesebb parkolás ingyenes appokkal
Aprópénzből sosincs elég az embernél, ez pedig általában csak akkor derül ki, ha a parkolásért akar fizetni. Magyarország legtöbb nagyvárosában már régóta lehet rendezni a parkolás költségét mobiltelefonnal, de ehhez eddig mindig oda kellett menni a közeli automatához, hogy az ügyfél leolvashassa a parkolás indítására szolgáló telefonszámot. Az okostelefonos parkoló applikációkkal ez már a múlté: ezek a készülék beépített GPS-e segítségével automatikusan képes meghatározni a tartózkodási helyet (ez manuálisan is korrigálható), így az applikáció automatikusan a megfelelő zónához rendelt telefonszámra küldi el a parkolást indító szöveges üzenetet, vagy feltárcsázni a telefonról a megfelelő számot.
Forrás: [origo]
Okostelefonnal már az automatáig sem kell elmenni
Az egyik legnagyobb szolgáltató, az EME Zrt. mobil parkolási szoftvere Androidra és iPhone-ra is elérhető, és autópályamatrica vásárlását is lehetővé teszi. A Google szoftverére alternatíva a ParkolóÓra alkalmazás, míg a windowsos okostelefonokra egyelőre csak egy fapadosabb, ParkText Hungary nevű program érhető el, amelybe manuálisan lehet betáplálni az adatokat, mivel műholdas helymeghatározást egyelőre nem támogat.

 
Segítség az autó megtalálásához
Nem csupán a parkolás ellenértékét lehet kifizetni okostelefonnal, egy ilyen készülék a jármű megtalálásában is segíthet, ami különösen jól jöhet hipermarketek óriási kültéri parkolóiban, de GPS-jel híján parkolóházakban nem használható. A komolyabb parkolásrögzítő applikációk arra is képesek, hogy az autó koordinátái mellett például fotót vagy jegyzetet is rögzítsenek.
Forrás: [origo]
Segít megtalálni az autót az okostelefon

Erre a feladatra Androidon a MyCar Locator applikációt, iPhone-ra a Parking Mate nevű programot, WP7-re pedig a Find My Car nevű szoftvert lehet használni.

Jelzi a traffipaxot a telefon
Windowsos készülékekre egyelőre nem, de Androidra és iOS-re egyaránt elérhetőek traffipaxokat jelző alkalmazások. Az androidos Traffipaxjelzőt kissé körülményesen használhatónak találtuk, mert nez nem egy külön elindítható applikáció, hanem egy widget, amit a készülék menüjében lehet elhelyezni. Ennek köszönhetően a háttérben is futtatható például navigációs szoftver mellett, a közeli sebességmérésre pedig hangjelzéssel hívja fel a figyelmet.
Forrás: [origo]
A TraffipaxInfóból csak a fizetős változat tartalmaz minden információt

IPhone-ra ez a program nem, egy TraffipaxInfo nevű app viszont elérhető: ebből azonban az ingyenes, Lite nevű verzió nem tartalmaz minden, az üzemeltetők adatbázisában lévő mérési pontot, és csak akkor képes riasztásokat küldeni, ha elsődleges programként megnyitva fut a képernyőn, míg a négy-ötszáz forintos változat ez utóbbi funkciókat is tartalmazza.

A telefon pontosabban mér a kilométeróránál
Az [origo] korábbi cikkében beszámolt arról, hogy az autók sebességmérője nem mutat tökéletes értékeket, akár tíz százalékkal és további 4 km/órával is eltérhet a mutatón szereplő és a valós sebesség. GPS-szel felszerelt okostelefonnal a pontos haladási értéket is meg lehet határozni, sőt, el lehet menteni a készüléken. Egy ilyen applikációval például a családi járgányt kölcsönkérő gyerek is bebizonyíthatja szüleinek, hogy nem száguldozott az autóval féktelenül az autópályán. A telefonos szoftverek csak akkor képes sebességet mérni nagy pontossággal, ha a készülék képes a GPS-műholdak jeleit fogni, ez azonban szűk utcában vagy hegy takarásában nem mindig lehetséges.
Forrás: [origo]
Csak akkor mér sebességet az okostelefon, ha fogni tud GPS-jeleket

Androidra az Ulysse Speedometer alkalmazást érdemes telepíteni, ez a megtett út időtartamát és hosszát, átlagsebességét is rögzíti. Windows Phone-ra a Free GPS Speedometer nyújt hasonló szolgáltatást, iPhone-ra pedig a Speedometer s54 Free alkalmazás ajánlható kipróbálásra.


Dugófigyelés ingyen
Múlt heti cikkünkben részletesen bemutattuk az EgérÚt nevű, magyar fejlesztésű, ingyenes navigációs applikációt, amely dugófigyelő funkcióval is rendelkezik. Ez a program hamarosan az Android mellett iPhone-ra és Windows Phone 7-re is elérhető lesz.
Forrás: [origo]
A Google Navigáció forgalomfigyelője csak a nagyobb utakat ismeri

Ez azért nagy jelentőségű, mert eddig hasonló feladatra csak a Google csak az Androidra elérhető Navigáció szolgáltatását lehetett használni, az EgérÚt megjelenésével azonban a két rivális platformon is elérhetővé válik az ingyenes magyar navigáció és a dugófigyelő szolgáltatás is.


Fedélzeti komputer helyett megmondja a fogyasztást
Manapság sem szerelnek fel még minden egyes járművet fedélzeti komputerrel, amely képes megmutatni az aktuális, vagy a legutóbbi tankoláshoz kapcsolódó átlagfogyasztást. Persze papírra is fel lehet vésni a fogyasztási adatokat, de egy okostelefon használója helyett is elvégzi a szükséges számításokat, elég begépelni neki a tankolt benzin vagy gázolaj mennyiségét, és a fizetett összeget, és gombnyomásra kiszámítja a fogyasztás átlagát és a havi kötlségeket is.
Forrás: [origo]
A telefon mindent kiszámít helyettünk

Androidra az ingyenes, magyar fejlesztésű Üze-Kalk applikációt ajánljuk, amely akár egy út benzinköltségét is kikalkulálja, a korábban rögzített adatok alapján pedig meg tudja mondani, hogy a rendelkezésre álló benzinmennyiség nagyjából milyen táv megtételéhez elegendő. IPhone-ra a Gas Manager applikációt, Windows Phone-ra pedig a Fuel Diary-t ajánljuk kipróbálásra.

Windows 8-cal működő rendőrautót mutatott be a Microsoft

A Microsoft főhadiszállásán a napokban mutatta be egyik legújabb kísérleti projektjét, amelynek keretében egy a cég következő generációs operációs rendszerére, valamint felhőszolgáltatására épülő rendőrautót próbálnak meg létrehozni. A Windows 8-cal és a Windows Azure-ral felvértezett új jármű első látásra a közismert Knight Rider sorozat híres autójára emlékeztet - hiszen többek között hanggal lehet benne szinte mindent vezérelni. 

A videó tanúsága szerint több rendőrörssel együttműködve kialakított autóban így többek között a sziréna, a sebességmérő berendezés, de még az ajtók is rendkívül könnyen vezérelhetők egyszerű hangparancsokkal, ezáltal lehetővé téve például a rendőr számára, hogy az egy üldözés közben ne kelljen a gombokat keresgélnie a műszerfalon, hanem az előtte haladó járműre koncentrálás közben hangjával aktiválhassa a szóban forgó eszközöket. Ugyanakkor az autó a hangparancsokat csakis a jogos kezelőtől - azaz, az őt vezető rendőrtiszttől - fogad el, így például a frissen letartóztatott és a hátsó ülésre beültetett bűnöző egy egyszerű utasítással nem kérheti meg a járművet, hogy az ugyan, legyen már szíves őt kiengedni belőle.

Az autóba szerelt rendszerhez ráadásul egy Windows 8-as táblagép is kapcsolódik, amelynek Metro felületén keresztül akár távolról is lehet a járművet, ill. az abba szerelt fedélzeti kompjúterrel integrált eszközöket - a szirénát, az ajtót, az ablaktörlőt, a fékeket, stb. - vezérelni.
Hasonló, az autók néhány alapfunkciójának - tipikusan a fűtésnek, a motornak és az ajtózáraknak - a távolról történő vezérlését lehetővé tevő mobilos alkalmazást egyébként több gyártó is kínál az Egyesült Államokban csúcskategóriás járműveihez, amelyek legtöbbjéhez az autó hangparancsokkal történő vezérlését lehetővé tevő kiegészítés is kapható. Ez utóbbi képességei ugyanakkor a szóban forgó autókban jellemzően csak a multimédiás rendszer és a kihangosított mobiltelefon vezérlésére korlátozódnak. 

Beindult a metrós böngészők fejlesztése

Lecserélhető lesz alternatív böngészőkre az Internet Explorer a Windows 8 Metro felületén is. Az alternatív böngészők készítői már dolgoznak, az alkalmazások készen lesznek az új operációs rendszer debütálására.

Mind a Google, mind a Mozilla bejelentette, hogy elkezdte böngészőjének adaptálását a Windows 8 Metro felületéhez. Ugyan korábban voltak olyan félelmek, hogy a Microsoft korlátozni fogja az új felületen a külső böngészők használatát, de ezek alaptalannak bizonyultak: az Internet Explorer teljesen lecserélhető lesz Windows 8 alatt is, ehhez azonban létre kell jönniük a megfelelő alternatív böngészőknek.

Chrome és Firefox for Metro
A Google múlt héten elismerte, hogy aktívan dolgozik a Chrome metrós felületű változatának fejlesztésén. A keresőóriás szóvivője a Mashable-nek igazolta vissza az információ hitelességét, így biztosra vehető, hogy készül a böngésző. A metrós Chrome az értesülések szerint az asztali böngésző kódját használja majd, és nem az androidos Chrome-ra épül. "Célunk gyors, egyszerű és biztonságos Chrome-élményt kínálni a felhasználóinknak a Windows 8 platformon is, legyen szó Desktop vagy Metro alkalmazásokról. Ezért elindult a Chrome metrós verziójának fejlesztése is, de az asztali böngészőt is képessé tesszük az érintések jobb kezelésére." - mondta a Google szóvivője.
A Mozilla már múlt hónapban bejelentette, hogy lesz metrós Firefox, eddig azonban csak a fejlesztés beindításának előkészítése zajlott, a valódi munka csak múlt héten indult be. A fejlesztést vezető Brian Bondy blogbejegyzése szerint a munkát WRL (Windows Runtime C++ Template Library) és C++/CX környezetben végzik - ez utóbbi nem szabványos modulok segítségével jelentősen felgyorsítható a kód írása. Az interfész megjelenítését a Metro korlátozásainak megfelelően a Mozilla saját XUL felületét közvetlenül DirectX segítségével rajzolná ki.

A fejlesztés nehézségeiről szólva Bondy arra panaszkodik, hogy a sajátos hibrid alkalmazásmodellel egyelőre senkinek sincs tapasztalata, így a fejlesztők számára hagyományosan kincsesbányának számító webet is hiába túrják információmorzsák után kutatva. A kiindulási alap így a Microsoft dokumentációs white papere, amely azonban számtalan kérdést megválaszolatlanul hagy, a Mozilla fejlesztői egyelőre úttörő munkát végeznek a többi böngészőfejlesztő számára is.

Csak alapértelmezetten
A Windows 8 három fajta alkalmazást ismer, a klasszikus és a Metro felület mellett a hibrid alkalmazásmodell is működik az operációs rendszeren, ez utóbbit azonban kizárólag böngészők számára tartja fenn a Microsoft.. Ez utóbbira eddig egyetlen példa a Windows 8 részét képező Internet Explorer 10, amelynek létezik Desktop és Metro nézete is, ezek felülete jelentősen eltér és a funkcionalitásban is léteznek különbségek. A hibrid alkalmazások ("Metro-enabled Desktop") alkalmazások különlegessége, hogy nem kötelező érvényű rájuk a Metro-sandbox, illetve a Win32 és WinRT rendszerhívások egyaránt használhatóak.
A Metro felületet használó böngésző számára fontos megkötés, hogy rendszerszinten alapértelmezettnek kell lennie. Mivel ilyen státuszt csupán egyetlen alkalmazás kaphat, a metrós böngészőből is csupán egyszerre egyet használhatunk a Windows 8-on. Ez a döntést a Microsoft hozta, a mögöttes logikát azonban egyelőre nem fedték fel.

2012. március 16.

Az új Windowszal installálni is könnyű lesz

A Windows 8 tesztverziójában ezúttal a Microsoft új szoftverboltját próbáltuk ki, amelyben egyetlen kattintással lehet programokat vásárolni és ingyenes applikációkat letölteni. A szoftverek új generációjának telepítéséhez nem kell többé nyomogatni a "tovább" gombot, azt viszont még nem lehet tudni, hogyan kezeli majd a rendszer az azonos gépre, de különböző felhasználók által megvett applikációk megosztott használatát.
Az app store-ok, vagyis a  központi szoftveráruházak az okostelefonokon és táblagépeken már bebizonyították létjogosultságukat, az iPhone-t vagy androidos készüléket használók már ezekről szerzik be a szükséges programokat. A megoldás mindenki számára ideális: az operációs rendszerek készítői ellenőrizni tudják a platformjukra készülő szoftvereket - így jelentősen csökken a rendszerhibát okozó vagy vírusos programok száma -, valamint részesednek is az eladások bevételeiből. A fejlesztőcégektől pedig egy központi boltban sokkal nagyobb eséllyel vásárolnak programokat a felhasználók, ahogyan az már az okostelefonok esetében is beigazolódott.
Nem véletlen, hogy az Apple és a Google után a Microsoft is saját szoftverboltot indított: az egyelőre Store néven futó szolgáltatás a Windows 8-ban debütál. Bár a szolgáltatás még nincs teljesen készen, a szoftver nyilvános  tesztverziójában már ki lehetett próbálni működését ingyenes appok letöltésével. Ezek között játékok, hírszájtok és videomegosztók applikációi és különböző segédprogramok is megtalálhatóak.


A Windows 8 saját szoftverboltja nagyjából ugyanúgy működik, ahogy azt okostelefonon és tableten megszoktuk: a rendszer főmenüjének Store nevű csempéjére kattintva töltődik be, a nyitólapon a legfontosabb kategóriák kaptak helyet, egyedül az eltérő, hogy nem fentről lefele, hanem balról jobbra kell görgetni a szoftverek listáját, hiszen ez a korábbi cikkünkben részletesen bemutatott Metro-felület jellegzetessége. A bolt használatához mindenképpen szükség van Microsoft-fiókra, amelyet korábban Live-fiókként vagy Messenger-azonosítóként is lehetett regisztrálni.
Forrás: [origo]
Dögös nyitólap fogadja majd a Windows 8 használóit
Táblagépen vagy görgős egér birtokában elég kényelmesen lehet az applikációk között böngészni, olcsó tapipaddal szerelt noteszgépen viszont kényelmetlen a hosszas görgetés a  képernyő alján lévő sávon. Bár a nyitólap óriás méretű adatlapcsempéi elég látványosak, az alkategóriákban lévő mini példányok már közel sem jól áttekinthetőek. Ezeken az appok neve mellett logójuk, értékelésük és fizetős vagy ingyenes mivoltuk van feltüntetve, azt azonban egyelőre nem tüntetik fel a felületen, hogy melyik programot vásároltuk vagy telepítettük korábban, pedig ez rendkívül hasznos lenne - remélhetőleg a végleges verzióba ez a funkció is bekerül majd.
Egy kattintással települ és törlődik is minden
A Store-ból ugyanolyan egyszerű telepíteni bármit, mint egy okostelefonon: elég rábökni az Install feliratú gombra, a többit a rendszer automatikusan elvégzi. Nem kell - nem is lehet - megadni sem a telepítés célmappáját, extra opciókat megadni, a Windows 8 rövid hangjelzéssel és a képernyőn felbukkanó üzenettel jelzi, ha végzett a feladattal.
Az installált applikációkat a korábbi Windowsoknál sokkal egyszerűbb törölni is: ehhez többé nem kell külön belemenni a Vezérlőpultba, hanem elegendő jobb gombbal kattintani a program csempéjén (táblagép használata esetén pedig rajta tartani az ujjunkat). Ekkor a képernyő alján megjelenik egy felület, ahol a program törlését lehet kiválasztani, de ha csak az applikáció ikonja zavar, azt is itt lehet száműzni a képernyőről. A Windows Store az okostelefonokhoz hasonlóan frissíteni is tudja az alkalmazásokat, ugyancsak komoly terhet véve le a felhasználók válláról.
Forrás: [origo]
Az alkategóriák listái már jóval áttekinthetetlenebbek
A Store-ban alapvetően olyan alkalmazásokat lehet majd letölteni vagy megvenni, amelyek a Microsoft új, Metro nevű, érintőképernyős használatra is alkalmas kezelőfelületére terveztek (ennek hatékonyságáról korábbi cikkünkben olvashat). Ezeket az applikációkat máshol nem is publikálhatják majd a fejlesztők. Ugyanakkor a cég már közölte, hogy a boltban hagyományos, azaz még a Windows 7-ig bezárólag használt felületre írt szoftvereket is megtalálhatnak majd a felhasználók. Ezeket azonban nem lehet majd közvetlenül a Store-ból megvásárolni, hanem egy külső honlapra fogja átirányítani a rendszer a potenciális vásárlókat - ezáltal  valószínűleg a szoftverek automatikus frissítése sem lesz megoldható.

Egy program egyszerre öt darab eszközön működhet
A Windowshoz szokott felhasználók számára gyökeres újdonság lesz, hogy az internetes felületen megvásárolt programok nem egy adott géphez, hanem egy adott felhasználói fiókhoz kötődnek. A Microsoft szabályzata értelmében a Store-ban megvett applikáció egyidejűleg öt eszközön - például asztali PC-n, noteszgépen, tableten - lehet használatban, ha egy hatodik gépre próbálnák telepíteni, a rendszer nem fogja engedélyezni. Ugyanakkor arra is lehetősége lesz a felhasználóknak, hogy egy régi, nem használt gépen deaktiválják az applikációt, így lehet új eszközre telepíteni.
Az egyelőre még nem tisztázott, hogyan oldja meg a Microsoft azt, hogy egy családi PC-n az apuka fiókjával megvásárolt applikációkat és játékokat a többi családtag is elérhesse, ha saját jelszavával belép a Windows 8-ba. 

Minimálára lesz a fizetős programoknak
A tesztüzemben kizárólag ingyenes alkalmazások érhetőek el a Store-ban, de a bolt értelemszerűen fizetős szoftverek legális beszerzési helye lesz. Azt már most tudni lehet, hogy a magyar felhasználókkal az áruház is anyanyelvükön kommunikál majd, és az applikációk ára is forintra átszámítva lesz feltüntetve: ezek ellenértékét bankkártyával lehet majd rendezni.
Forrás: [origo]
Minden szükséges információt feltüntetnek a szoftverekről, a telepítés egyetlen kattintás
A Microsoft még nem közölte az alkalmazások várható árát, de a cégtől kiszivárgott információk szerint egy programért a cég legalább másfél dollárt  - vagyis mintegy háromszáz forintot - kér majd el, a legdrágább program pedig legfeljebb ezer dollárba (több mint kétszázezer forintba) kerülhet a jelenlegi információk szerint - de ezek a paraméterek a végleges bolt indulásáig változhatnak.

Nem fut majd minden app minden gépen
Ahogy az Apple App Store-jában is elérhetőek iPades és iPhone-ra készített alkalmazások, és a Google - korábban Market néven ismert - Play piacterén elérhető programok sem futnak minden androidos eszközön, a Microsoft boltjának kínálata sem lesz univerzális.
Bár a Windows 8 nemcsak hagyományos, x86 rendszerű processzorral szerelt számítógépeken, hanem az eltérő működési elvű, energiatakarékosabb ARM lapkát használó táblagépeken is futtatható lesz, a két technológia inkompatibilitása miatt nem lesz minden egyes szoftver működőképes mindkét környezetben. Bár az [origo]-nak nyilatkozó szakértők szerint a legfontosabb programokat úgy fogják megírni a gyártók, hogy mindkét Windows 8-verzión fussanak, biztosan  lesznek olyan játékok, speciális szoftverek, amelyek csak egyik vagy másik platformon futtathatóak. Szerencsére a rendszer vásárlás vagy letöltés előtt ellenőrzi a látogató rendszerét, így véletlenségből biztosan nem lehet majd rossz verziót telepíteni a gépre, elvileg a játékokból is csak azokat engedi megvásárolni a Store, amely normális minőségben futtatható az adott eszközön.

Bukás vagy siker lesz a Windows 8?

Nagy a hangzavar a Microsoft új operációs rendszere körül. Tablet, vagy PC platform lesz ez? Kell-e egyáltalán ilyen hamar a Win 8? És jó-e ez a furcsa csempés felület?

Egy-két hete foglalkoztat ez a Windows 8 kérdés, amiből ma kikerekedett egy teljesen szubjektív vélemény az új oprendszerrel kapcsolatban.

De természetesen nagyon kíváncsi lennék a Ti véleményetekre, akár a fenti linken szereplő írást ellenezve, avval egyetértve, de örömmel vennék véleményeket olyanoktól, akik esetleg már ki is próbálták a február vége óta letölthető próbaverziót.

Érkezik a Windows Phone 7.5 Refresh

Refresh néven debütálhat a Windows Phone platform korábban Tangóként emlegetett változata.

Várhatóan a jövő hónap elején debütál a Microsoft telefonos operációs rendszerének legújabb változata, mely az előzetes információk szerint nem „Tango”, hanem Windows Phone 7.5 Refresh néven lesz elérhető. A kissé félrevezető elnevezés valójában nem hoz túl sok újdonságot a már piacon lévő modellek számára, ám némi felfrissülésként az alsó szegmensben is akadásmentes működéssel kecsegtet. Az amerikai szoftveróriás korábban már megerősítette, hogy a gyengébb processzorral és kevesebb operatív memóriával szerelt okostelfonokra a túl magas memóriaigényű alkalmazások telepítése nem lehetséges, bizonyos szolgáltatások nem futhatnak a háttérben, valamint a gyors alkalmazásváltás kizárólag a 90 MB-nál kevesebb memóriát használó szoftverek esetén lesz elérhető. Ezen korlátozásoktól eltekintve az olcsóbb Windows Phone mobilok által biztosított felhasználói élmény is változatlan marad.

2012. március 14.

Veszélyes hiba miatt kell frissíteni a Windowsokat

Egy nagyon súlyos hibát orvosolt szoftvereiben a Microsoft, ennek kihasználásával hackerek észrevétlenül kártevőket telepíthetnek a számítógépre. A biztonsági réshez kiadott javítást minden Windows XP-re és ennél újabb Microsoft operációs rendszerre telepíteni kell.
A biztonsági rés a Windows Távoli vezérlés funkcióját érinti, amely lehetővé teszi azt, hogy rendszergazda vagy hozzáértő ismerős az interneten keresztül végezze el a Windows szükséges beállításait saját irányítása alá véve a billentyűzetet és az egeret. 

Észrevétlenül lehet kártevőt juttatni a rendszerre
A szolgáltatás működtetéséhez használt Remote Desktop nevű protokollban akadtak rá szakértők a súlyos biztonsági hibára, amely a Windows XP-t, Windows Vistát, Windows 7-et, de még a Windows 8 tesztverzióját futtató gépeket is súlyos kockázatnak teszi ki. Az Ars Technica című amerikai technológiai hírportál cikke szerint a biztonsági rés meglétével olyan komoly számítógépes fertőzések alakulhatnak ki, mint tizenegy évvel ezelőtt, a Nimda és a Code Red nevű férgek megjelenésekor, amelyek világszerte számítógépek százmillióit fertőzték meg.

A távoli vezérlésben lévő rés segítségével ugyanis úgy lehet kártevőket juttatni windowsos számítógépekre, hogy ahhoz annak tulajdonosának semmilyen átverős linkre nem kell kattintania. Hackerek egész hálózatokat képesek lehetnek megfertőzni kártevők segítségével úgy, hogy azt felhasználók észre sem veszik. Bár a Windows telepítésekor alapbeállítás szerint a távoli elérés nem aktív, ám vállalati rendszerekben általában ezt használják a felhasználók PC-inek beállításaihoz.

Már elérhető a javítás
A biztonsági rést orvosló javítást kedden adta ki a Microsoft, és a Windows Update szolgátlatáson keresztül manuálisan, vagy megfelelő beállítások esetén automatikusan is telepíthető a rendszerre.
A hibát egy olasz biztonsági szakértő fedezte fel, és bár a Microsoft eddigi információi szerint még nem készültek olyan károkozók, amelyek ezt a sérülékenységet használták volna saját maguk terjesztésére, valószínűnek tartják, hogy hamarosan megjelennek az erre épülő férgek és vírusok, ezért mindenkinek a rendszer mihamarabb való frissítését ajánlják.

Ingyenes frissítésként jöhet a WP8

Bár még továbbra is marad néhány kérdés a következő Windows Phone operációs rendszerrel kapcsolatban, a Microsoft részéről elárulták, hogy egyes készülékek valóban ingyenes frissítésként kapják meg az új verziót.

Az elmúlt hetekben egyre gyakrabban merültek fel kérdések (és hangoztak el bizonytalan válaszok) a Windows Phone 8 megjelenésével, annak részleteivel kapcsolatban. A WP-részleg első embere először még kerülte a válaszadást, így hivatalos reagálásra hiába vártunk, a CeBIT alatt azonban már több sikert arattak az érdeklődők.

Egy német portál munkatársainak ugyanis sikerült szóra bírniuk a szoftvercég egyik alkalmazottját, aki állítólag elmondta, hogy egyes okostelefonokon valóban ingyenes frissítésként lesz letölthető az új változat. Ezen telefonok között lesznek a Nokia által piacra dobott Lumia család tagjai, ezeknél egészen bizonyos az ingyenes váltás lehetősége, azonban azt sem zárják ki, hogy egyes első generációs, még 2010-ben megjelent példányoknál is elérhető lesz ez az opció. Azt még nem tudni, hogy pontosan mely készülékeken juthatunk majd hozzá az Apollóhoz, az azonban mindenképpen jó hír, hogy a felhasználók nem ragadnak majd le a jelenlegi 7.5-ös verziónál.

Korábban felmerült az is, hogy a Sony már gőzerővel dolgozik a WP8 megfelelő fogadásán, vagyis ők is ilyen telefonokat dobnának piacra, valamikor az év vége felé. Mi több, még az eBay oldalán is felbukkant egy állítólagos prototípus, most azonban kissé lehűtötte a kedélyeket az Xperia sorozatért felelős marketingigazgató, aki kijelentette, hogy bár cége abszolút nyitott a Microsofttal kötendő esetleges megállapodás, a két vállalat közötti jövőbeni együttműködés lehetősége iránt, ezzel kapcsolatban még semmilyen konkrét tervük nincs. Nagyon úgy néz ki, hogy inkább várnak ezzel, folyamatosan figyelve, hogy a konkurens gyártók mire mennek a Windows Phone vonal támogatásával, és csak a sikeres előretörés láttán szánják majd el magukat hasonló lépésekre.

A Microsoft eközben a maga részéről megkezdte a felhasználók értesítését a régi Windows Mobile telefonokon elérhető Marketplace közelgő leállításáról. Erre május 9-én kerül majd sor, onnantól kezdve tehát hiába próbálkoznak majd az oldal elérésével. Ez egy újabb lépés generációváltás véglegesítése felé vezető úton.

Windows 8-as Nokia tablet idén érkezik

A DigiTimes információi szerint 2012 negyedik negyedévében érkezik a Nokia és Microsoft összeborulás okostelefonjai után az első táblagép. A szakértők véleménye még megoszlik arról, vajon hatalomátvétel előfutára lesz-e a finn tablet, vagy az Android marad a király.

A DigiTimes távol-keleti alkatrészgyártóktól tudott meg részleteket a Nokia tervezett táblagépéről. A finn mobilgyártó számára a magazin szerint többek között a tajvani Compal Electronics szereli majd össze a tableteket. Akármennyire is biztos sikerként kezeli a Windows 8-as tabletek startját a Microsoft és a Nokia, az első rendelés állítólag mindössze 200 ezer darabról szól.

Ünnepre hangolva Bár a Nokia vezetőségének egyik tagja már tavaly is emlegette, hogy tervbe vettek egy Windows alapú tabletet, akkor még az idei nyarat célozták be a kereskedelmi forgalom megkezdésére. A Windows 8 azonban egyre több jel szerint októberben vagy októberben jelenhet meg hivatalosan, így már a most idézett források is a negyedik negyedév elejére időzítik a Nokia táblagépét.A komponensek ismeretében a DigiTimes 10 hüvelykes képátlójú kijelzővel és kétmagos processzorral felszerelt modellekre vár, tehát alapvető "tartalom és forma" tekintetében a Nokia az iPad riválisaként igyekszik betörni a piacra. Bár a kétmagos processzor a legújabb iPad bejelentése után fél évvel már kissé elkésettnek tűnhet, a szakértők szerint a Windows 8 tabletes változata jóval hardverkímélőbb az iOS-nál, így elvben kisebb teljesítményű processzorral is hozhatja ugyanazt a teljesítményszintet, mint az Apple tabletje.

Táblák közt az első Már több gyártó is jelezte egyértelműen, vagy utalások formájában, hogy tervezi Windows 8-as tabletek megjelentetését. A Dell elnök-vezérigazgatója, Michael Dell nemrég a Bloombergnek nyilatkozva említette meg, hogy "a Microsoft új operációs rendszerének hivatalos startjával egy napon" jelentetik meg első Windows 8-as tabletjüket, amelyet főként üzleti felhasználóknak szánnak. Ezt természetesen könnyen megtehetik, hiszen a fejlesztői előnézetek birtokában már rég elkészülhetett az új Dell tablet prototípusa, a rendszer OEM változata pedig a megjelenés előtt eljut a hardvergyártókhoz.

Különféle források egybehangzóan állítják, hogy a HP is készíti első windowsos táblagépeit, ráadásul Intel és ARM processzoros változatot egyaránt megjelentetnek az év végén. A CNET a Forrester elemzőjét idézve jósol egyre több Windows 8-ra épülő tabletet. Sarah Rotman Epps szerint olyan gyártók is megpróbálkoznak a Microsoft operációs rendszerével, amelyek eddig egyedüliként az Androidra esküdtek: a szakértő a Toshiba, a Samsung, a Lenovo és a HTC nevét említi.

Tény, hogy a Windows 8 megjelenésével tovább szegmentálódik a tabletpiac, ahol ma sem egyértelmű az elsőség. Operációs rendszerek szintjén jelenleg az Android vezet, ám ha gyártót és modellt nézünk, az iPad egyértelműen dominál a szegmentálódott droidgyártók fölött.

2012. március 12.

Firefox: készül a Windows 8-as kiadás

A Mozilla egyelőre teszteli, hogy lehet-e használható böngészőt írni Metro stílusban. Ha igen, a második félévre elkészül a béta.

A múlt héten elkezdődött a Firefox Metro stílusú verziójának fejlesztése – írta meg a böngésző egyik programozója a blogjában. Amint az ismert, a készülő Windows 8-ban ezt a Windows Phone 7-ben megismert stílusnyelvet erőlteti a Microsoft, a cég tervei szerint az új alkalmazások java része ezt használja majd. A Mozilla az elterjedt böngészők fejlesztői közül a múlt hónapban elsőként jelezte, hogy szerepel a tervei között ennek a felületnek a támogatása.
Az amerikai PC World hívta fel rá a figyelmet, hogy a vázlatos ütemterv szerint az idei második negyedévben elkészül egy olyan technológiai demó, amelynek célja, hogy bemutassa: a Firefox megvalósítható a Metro környezetben is. Ennek sikerétől függően következnek majd az alfa- és béta-verziók a második félévben.
A fejlesztésről hírt adó programozó a blogposztban leírja: a Windows 8 háromféle alkalmazástípust támogat: hagyományos asztali szoftvereket, Metro-appokat és Metro stílussal okosított desktop böngészőket – a Firefox az utóbbi kategóriába kerül majd. Ennek előnye, hogy a browser mind asztali, mind Metro stílusú programként futtatható lesz majd a telepítés után, és hozzáfér a legtöbb Win32 API-hoz, nem csupán a metrós programozási környezet Windows Runtime (WinRT) API-jához.
Majd kiderül, jobb-e metróval menni
Majd kiderül, jobb-e metróval menni

Az alkalmazástípus korlátja, hogy a Metro-felületen a böngésző csak akkor indítható el, ha az az alapértelmezett. Tehát ha például a felhasználó az Internet Explorer 10-et használja így, akkor a Firefox csak az asztalon lesz elérhető, ahol természetesen több böngésző is futhat egyszerre.
Egyelőre azonban számos kérdésre nincs válasz. A Mozilla fejlesztői például még azt sem tudják, hogy a program bekerülhet-e majd a Windows Store-ba, hiszen nem száz százalékban Metro-alkalmazásról van szó. Hasonlóképpen nem világos, hogy a Windows 8-hoz készülő verzió fut-e a rendszer ARM-kiadásán, illetve hogy a Metro-felületen működni fog-e a Flash-támogatás.

Arról, hogy a Firefox e kiadása hogy fog kinézni, lehet sejtésünk akkor, ha megnézzük a Windows 8 fogyasztói előzetesében elérhető böngészőt, az Internet Explorer 10-et. Lehet, hogy ugyanolyan típusú alkalmazásról van szó, mint amilyenről a Mozilla programozója írt, de ha felhasználói szempontból nézzük, gyakorlatilag két Internet Explorer 10-et látunk a rendszerben, egy hagyományos asztalit és egy Metro stílusút. Az utóbbi – noha ugyanazt a megjelenítő motort használja – jóval korlátozottabb funkcionalitású, mégis ez az alapértelmezett: ha bármi meghívja a böngészőt, ez indul el (de szerencsére van mód az alapértelmezés felülírására). A felhasználói felülete is teljesen eltér a desktopváltozatétól – csak egy példa: a címsor nem felül, hanem alul található –, és a korlátai közé tartozik, hogy nem támogatja a kiegészítőket, így a Javát és a Flasht sem.

Targus az iPad 3 tokokat - honnan tudták előre a méretet?

Alig pár óra telt el az iPad 3 bejelentése után, és a CNet tesztelői máris kaptak egy csomagot a Targustól, benne a legújabb, kifejezetten az iPad 3 számára készült táskával.
Az új tokok szépek és ízlésesek, a Targus ráadásul az iPad 3 helyett, az „iPad – 3rd Generation” elnevezést használja a weboldalon és reklámjaiban, hasonlóan ahogy az Apple is csak mint „new iPad” emlegeti a terméket, gondosan kerülve a hármas számot.

Némi találgatásra adhat okot,hogy vajon honnan tudták a Targus tervezői a pontos méreteket – valahonnan szedniük kellett ezeket, hiszen az új tokok már a bejelentés előtt elindultak a BestBuy üzleteibe, igaz a polcokra kirakni, a bejelentés előtt még tilos volt őket.

samsungsamsung mobiltelefon
mobiltelefon
vásárlás
samsung mobiltelefonok
country
visit
visit your
your
your country
facebook
mobiltelefon vásárlás
samsung akciós
samsung samsung
samsung ár
samsung telenor
country site
site
akciós
akciós samsung
árak
 
akikkel
telenor
mobiltelefon árak
site visit
description
vásárlás kezdődik
vásárlás ár
samsung keywords
árak összehasonlít
összehasonlít
összehasonlít árösszehasonlító
facebook facebook
facebook egy
country site nbsp nbsp samsung
facebook segĂ­tsĂŠgĂŠvel
keywords
olcsóbbat
olcsóbbat olcsóbbat hu
keywords description
oldal

Android programok: Dropbox - Backupold fájljaid a felhőbe, és szinkronizálj sok eszközzel.
Az SD kártyán és telefonon tárolt adatok megbízhatatlanok. Könnyen sérülnek, és akkor már dobhatjuk is ki őket. Lehet másolgatni gépre, de az problémás kényelmetlen. És egy idő után úgyis kimarad.
Mi hát a tökéletes Bakup és fájlszinkronizáló Androidra (is)?

A Dropbox.
Mi a lényege? Beregisztrálsz egy adott weblapon ( http://db.tt/rUUhyQr ), majd letöltöd a platforjmaidnak megfelelő verziókat ( Mobil - Android, Blackberry, Iphone, Ipad. PC - Windows, Mac, Linux ).
Telepítés után bejelentkezel az eszközökön, és létrehozhatod a mappaszerkezetet, beállíthatod a szinkronizálást, vagy a feltöltött anyagok egy részét meg is oszthatod másokkal is.
Kényelmes, könnyen gyorsan kezelhető.
A szolgáltatás teljesen ingyenes!
A cikk írásakor 2 giga tárhelyet ad, ami mobilos környezet backupolására és szinkronizálására tökéletesen elég. De ingyenesen feltornázhatjuk ezt a tárhelyet 8 gigáig is!

Android programok: tTorrent


Egy egész komoly torrent alkalmazásról van szó.
Többekben felmerül a kérdés, hogy minek torrent kliens pda-ra. Van aki erről seed-el, ugyanis az energia felhasználása minimális, szemben a bekapcsolva hagyott PCvel.Lehet, hogy nem akora a teljesítménye és a sávszélesség amit ki tud préselni magából, de nem túl gyors nettel sokat számít.
(hogy a letöltött linux disztribúciókat vissza tudjuk seedelni a közösségnek. Mert a torrent erre való ugye, nem csak az illegális letöltésre :P)

Támogatja a több torrent egyidejű töltését, valamint DHT-t is.
Érdemes megpróbálni ;)
A link csak a lite verzióra mutat, paypallal megvehető a teljes.

https://market.android.com/details?id=hu.tagsoft.ttorrent.lite
Matolcsy hálát adhat a jó időnek

Gazdasági növekedés – Az agrárium javította tavaly a mutatót, idén az építőiparban lehet bízni.

Az átlag magyar 2 millió 823 ezer forinttal járult hozzá a tavalyi hazai össztermékhez (GDP), amely a Központi Statisztikai Hivatal tegnap megjelent összesítése szerint 28 154 milliárd forintot tett ki.

A magyar gazdaság adatai az előzetesen közölteknek megfelelően alakultak, azaz folyamatos lassulást követően a negyedik negyedévben 1,4, az év egészében pedig 1,7 százalékos előrelépést mértek a statisztikusok 2010-hez képest.

A mezőgazdaság és az ipar felfelé, a szolgáltatások és az építőipar lefelé húzta tavaly év végén a magyar gazdaságot. A megmentő szerepét ezúttal egyértelműen a mezőgazdaság játszotta, amely a fagykárokkal és árvizekkel sújtott 2010-es választási évben olyan mélyre állította az átugrandó mércét, amelyen tavaly egy normális teljesítménnyel is simán át tudott gyalogolni. Nem túlzás azt állítani, hogy a magyar gazdaság megmentőjének címére tavaly az időjárás méltán formálhat jogot.
Bár a 2011-et záró negyedévben a mezőgazdaság átlagos teljesítményt mutatott, még így is 27,8 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi, siralmasnak minősíthető adatot. Jellemző, hogy az agrárium teljesítményét ezúttal is a növénytermesztés határozta meg, az állattenyésztés ugyanis – a megszokott módon – stagnált a vizsgált időszakban. Mindent egybevetve a mezőgazdaság 0,9, az ipar 0,8 százalékkal járult hozzá a növekedéshez mind a negyedik negyedévben, mind az év egészét tekintve. Az út- és vasútépítési munkák növekedésének eredményeként az építőipar hanyatlása megállt – ha az 1,4 százalékos éves visszaesést ekként lehet minősíteni.

A kereskedelem, a szálláshelyszolgáltatás, a vendéglátás, a szállítás, a közigazgatás, az oktatás és az egészségügy ágazatokban stagnálást mutatott ki a KSH, ezzel szemben nőtt az információ, kommunikáció és az egyéb szolgáltatáságak hozzáadott értéke. A bankszektor kormányzati indíttatású vesszőfutása 6,4 százalékos visszaesésben csúcsosodott ki, köszönhetően a hitelezési aktivitás radikális csökkenésének.
A KSH adatai nem igazolták vissza azt a kormányzati sikerpropagandát, ami a kiskereskedelem javuló forgalmi adataira alapozódott. A háztartások tényleges fogyasztása ugyanis 2011 negyedik negyedévében 0,2 százalékkal mérséklődött, miközben kiadásuk 0,1 százalékkal emelkedett. Csökkenés mutatkozott például az élelmiszer-fogyasztásban és a vendéglátásban.
Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője a részletes adatok kapcsán az egyedüli rossz hírként a fogyasztás csökkenését említette lapunknak, holott az év végi kiskereskedelmi adatok még lassú emelkedésről tanúskodtak. Szerinte az idei év Németországról szól, a most megjelent, a várakozásokat messze felülmúló német exportadatok azt mutatják, hogy az ázsiai és a dél-amerikai kivitel rohamosan bővül, s ez táplálja Európa vezető gazdaságának növekedési kilátásait is. A most jelzett 15 százalékos gyarapodásból mi is profitálhatunk – tette hozzá az elemző –, tekintettel a magyar feldolgozóipar erős német érdekeltségére és az új autóipari beruházások munkába állására. A kecskeméti Mercedes-gyár belépése például önmagában 0,5-0,6 százalékkal járulhat hozzá a magyar GDP-hez, s ehhez hozzáadódnak még az olyan új beszállítói kapacitások is, mint a szintén német Knorr-Bremse fékberendezés-gyártó termelésének bővítését eredményező, a héten megkezdett fejlesztés. A konjunktúrára építve Németországban tavaly 580 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, s további egymillió állás maradt betöltetlenül. Nem is csoda, ha most fél Európa németül tanul – jegyezte meg Suppan Gergely.
A beruházások tavalyi, 4,5 százalékos visszaesése mérséklődik, de idén még így is 1 százalékos mínuszt mutat majd. A jó hír, hogy úgy tűnik, az építőipar valóban elérte már a gödör alját, ahonnan már csak felfelé vezet az út. Suppan Gergely szerint erre utal, hogy a kiadott új építési engedélyek számában már nem mutattak ki csökkenést. A Takarékbanknál a kormány által prognosztizált 0,5 százalékos idei GDP-bővülést reálisnak tartják, ezen a nemzetközi helyzet alakulása sem ronthat számottevően.
Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője kérdésünkre elmondta, hogy a részletes adatok megismerése után javítottak idei prognózisukon, azaz véleményük szerint a magyar gazdaság a korábbi, 1 százalékot is meghaladó becslés helyett csak 0,5 százalékkal zsugorodik. A javítás indokaként a javuló exportkilátásaink mellett ő is az építőipart nevezte meg, amely remélhetően tényleg elérte a gödör alját, ahonnan csak felfelé vezet az út. A sötét ló ezúttal a mezőgazdaság lesz, amelytől nem lehet elvárni, hogy az idén is 25-30 százalékos növekedést produkáljon a tavalyi, amúgy a hosszú évek átlagában teljesen normálisnak nevezhető év után. Miután reálbér-növekedésre nem lehet számítani az idén, továbbá a költségvetési megszorítások is élénken érintik a végtörlesztésben megroppant lakosságot, ennélfogva Török Zoltán szerint a legjobb esetben is csak stagnálhat a belső fogyasztás.

Kerekek nélkül támad az új Aston Martin

A keresztségben Mobiado Grand Touch Aston Martin nevet kapott smartphone tulajdonképpen egy hármas együttműködés eredményeképp jött létre. Adott ugyebár a gyártóként szereplő Mobiado, a névadónak tekinthető Aston Martin, no és persze a Samsung, mely szépen csendben megbújik az egész projekt mögött.

undefined

A készülék ugyanis nem más, mint egy elegáns álruhába bújtatott Samsung Nexus S. Az exkluzív feelingről olyan anyagok gondoskodnak, mint például a repülőgépgyártásban is használt speciális alumínium, a rozsdamentes acél, a fa, a zafírkristály, vagy például a vörösarany. A számos különböző változatban készülő telefon árával kapcsolatban egyelőre még nem nyilatkozott a Mobiado, azonban szinte biztosra vehető, hogy "személyében" egy igen drága luxusmobilhoz lesz szerencsénk.

undefined

Ami pedig a belbecset illeti: az alaphelyzetben 2.3-as Gingerbread Android operációs rendszerű okostelefonban egy 1 GHz-es órajelű egymagos processzor dohog, mely 512 MB RAM és 16 GB flashmemória társaságát élvezi. Említést érdemel még a 4 colos képátlójú WVGA érintőkijelző, az 5 megapixeles kamera, illetve a HSDPA és Wi-Fi vezeték nélküli adatátvitel.

Letölthető az iOS 5.1 és az iTunes 10.6

Az Apple elérhetővé tette az iOS új verzióját és ezzel egy időben az iTunes 10.6-ot is. A tegnapi iPad bejelentést követően elérhetővé váló iOS 5.1 rendszert iPadre és iPhone-ra egyaránt letölthetjük, akár az iTunes-on keresztül egy számítógéphez csatlakozva, akár közvetlenül az iOS 5.0 rendszert futtató mobilon vagy táblán, a Settings/Software Update menüpontban.

Az iOS 5.1 immár japánul is kommunikáló Sirit tartalmaz, törölhetjük vele fotóinkat a Photo Stream szolgáltatásból, a Lock képernyőről egy laza, felfelé irányuló ujjmozdulattal indíthatjuk a kamera alkalmazást, utóbbi pedig immár minden felismert arcot megjelöl a képernyőn fotózáskor.

Vatera alkalmazás már Windows Phone-on is

A hazai e-kereskedelem legjelentősebb szereplője a mobil-alkalmazások terén is élen jár: a Vatera már a Windows Phone-alapú okostelefonokra is kifejlesztette alkalmazását. Március 8-tól ingyenesen letölthető a Nokia és az aukciós piactér közös innovációja, amely egy újdonságnak számító fehér Nokia Lumia 800 készülék jótékonysági aukciójának keretében debütál a Vaterán.

Március elején debütál a Vatera.hu alkalmazása a Windows Phone operációs rendszeren, így már négyre bővült a hivatalos applikációk száma. A Nokia és a Vatera közös fejlesztése a hazai e-kereskedelmi alkalmazások premierje is. Az ingyenes app a Windows Phone-alapú okostelefonokra, így az új Nokia Lumia készülékekre is elérhető.

Az applikáció bevezetésének alkalmából, jótékonysági aukció keretében egy fehér Nokia Lumia 800 okostelefonra is licitálhatnak az érdeklődők.

A március 8-án induló árverés alakulása már követhető a Windows Phone operációs rendszerre letöltött Vatera applikáción keresztül is, hiszen a csempés kialakítású főképernyőnek köszönhetően minden egyes aukció külön-külön is figyelhető a mobilon. A liciteket március 14-ig várják a szervezők.
Az aukció linkje: www.vaterapremier.hu, az alkalmazás pedig innen tölthető le.

Univerzális hibát javít kedden a Microsoft

Általános, minden Windows-változatot érintő hibát javít a Microsoft a márciusi patch kedden. Az operációs rendszereken kívül a fejlesztői eszközöket is foltozza a szoftverház.

Hat biztonsági frissítésből áll a Microsoft márciusi patch-csomagja - áll a cég biztonsági közleményében. Négy javítást kapnak az operációs rendszerek, ide tartozik az egyetlen kritikus besorolású patch is, két fontos és egy mérsékelt besorolású javítás mellett. Biztonsági frissítést kap a Visual Studio két kiadása és az Expression Design is, mindkét javítás fontos besorolású.
A Windows XP-től a Windows 7-ig, a Server 2003-tól a 2008 R2-ig az összes támogatott Windows operációs rendszert javítja a márciusi javítócsomag egyetlen kritikus besorolású frissítése. A kritikus minősítés azt jelenti, hogy a támadó mindenféle felhasználói interakció nélkül végre képes hajtani a támadást, tehát sem fájlok, sem weboldalak megnyitására nincs szükség. A javítás leírása szerint a hiba (hibák) jogosultságkiterjesztésre használhatóak.

A szakértők véleménye eltér abban, hogy a javítás pontosan milyen rendszerkomponenst javít. Egyes feltételezések szerint egy, a Windows XP óta változatlan szoftvermodul tartalmazhatta a hibát, amely így a különböző iterációk között öröklődött. Ebben az esetben a lehetőségek tárháza meglehetősen korlátozott, ugyanis a frissítés a Server Core telepítésű Server változatokat is javítja. Valószínűbb azonban, hogy a Microsoft több, a rendszerek különböző változatai között kisebb átfedést mutató javítást csomagolt össze márciusra, így egy nagy patch különböző, de hasonló besorolású hibákat foltoz a különböző rendszereken.
A támogatott szerveres operációs rendszereket javítja a második sorszámú frissítés, a hiba feltételezhetően valamelyik kiszolgálóspecifikus részegységben található. Ahogy említettük, frissítést kap a Visual Studio 2008 és 2010-es verziója is, illetve a Microsoft Expression Design összes támogatott kiadása.

 

Gyorsabb és stabilabb Windows egy ingyenes programmal

A Tweak Me! nem tartozik a vadonatúj programok közé, de a fejlesztői folyamatosan csiszolgatják, update-elik, így a legutóbbi változatban is számos új eszköz jelent meg. 
Tweak Me
 A Tweak Me! nem tartozik a vadonatúj programok közé, azonban nem véletlenül ejtünk róla szót: fejlesztői folyamatosan csiszolgatják, update-elik, így a legutóbbi változatban is számos új eszköz jelent meg. Csak egy példa arra, hogy mennyire lépést tartanak a korral: van már benne olyan opció, amellyel az SSD meghajtó teljesítményét lehet optimalizálni, illetve ugyancsak a naprakészséget támasztja alá, hogy a program már a Windows 8-hoz is tartalmaz lehetőségeket.

S hogy mi mindenre jó a Tweak Me!? Nos, néhány kattintás hatására megtisztítja rendszerünket a felesleges nehezékektől, felgyorsítja a rendszerindítást, kijelzi és orvosolja az esetleges problémákat. Az indulása után felajánlja, hogy visszaállítási pontot készít, amit mindenképpen érdemes elfogadni, még akkor is, ha olyan egyértelmű a kezelése, hogy nem valószínű, hogy rosszul fogunk bármit is csinálni. Már csak azért sem, mert a fejleszutők a legfontosabbnak a használhatóságot tartották. A program felülete olyan áttekinthető, hogy még a kevés tapasztalattal rendelkezőknek sem okoz gondot a használata, s ami még külön üdvözlendő, még színkódokat is alkalmaztak, így a pirossal jelölt opciókhoz csak a haladók nyúljanak.

A Microsoft volt vezetője szerint vége a PC-világnak

Ray Ozzie szerint a hagyományos asztali számítógépek uralkodásának vége, és ennek komoly következményei vannak a Microsoft számára is.

 A múlt héten nem kis figyelmet kapott Ray Ozzie megszólalása, aki nyíltan és kissé provokatívan beszélt a GeekWire által szervezett technológiai konferencián Seattle-ben. A Microsoft korábbi legendás vezető szoftvermérnöke szerint a PC-termékek még mindig a redmondi cég legfontosabb bevételi forrásai, így az átalakuló piacon egyre kevésbé meghatározó a vállalat. Jelenleg az okostelefonok uralják az IT-piacot, melyek mellé mind inkább felzárkóznak a táblagépek.

„Az emberekben egyre többször felmerül a kérdés, hogy vajon egy poszt-PC világban élünk-e. Hogy miért? Természetesen azért, mert ez az igazság” – fejtette ki Ozzie a konferencián tartott előadásában, amely egyébként az első nyilvános szereplése volt, azóta, hogy elhagyta a Microsoftot. A szakember elmondta, hogy korábban mind Bill Gates, mind Steve Ballmer megkérdezte őt arról, hogy a cégnél milyen stratégiai változtatásokra van szükség a piacvezető szerep visszanyeréséhez, illetve megtartásához, és akkor ő el is mondta, hogy mely területeken kell lépniük.
Ozzie szerint a jelenlegi trend nem azt jelenti, hogy a PC megszűnik létezni, csupán bizonyos feladatkörök elvégzésére más készülékeket fogunk igénybe venni. Azt bizonyosnak látja, hogy a Microsoft jövőjét leginkább a Windows 8 sikeressége fogja eldönteni. A cég által kiadott operációs rendszer meg fog jelenni egy táblagépekre szánt, energiatakarékos verzióban is, amely reményeik szerint komoly riválisa lesz az Apple iPadjének.

Új Windows 8 téma tölthető le a Microsofttól

Aki belevágott a Windows 8 ingyen letölthető Consumer Preview változatának tesztelésébe, bizonyára örömmel fogadja majd, hogy a Microsoft már most kínál letölthető extra témát az új rendszerhez. Az alábbi linkről letölthető Nightfall and Starlight panoramic theme szerintünk remekül sikerült, ráadásul ha több monitoros rendszert használunk, az ilyen témákat a Windows 8 automatikusan elrendezi a képernyőkön. A csomag több háttérképet is tartalmaz, ezekhez a rendszer automatikusan hozzáigazítja az Aero felület színét. A kérdéses Windows téma kizárólag a Windows 8 Consumer Preview vagy Developer Previw változatával működik.