2013. január 2.

A Windows 8 népszerűtlenebb a Vistánál


A Net Applications felmérése szerint a Windows 8 sokkal kevésbé népszerű, mint a Windows Vista volt, amely még az elkötelezett közönség körében is népszerűtlennek bizonyult. A Net Applications 40 ezer weboldalon figyeli a felhasználók által használt operációs rendszerek típusait és verzióit.

A Windows 8-ra való áttérés a Vista adatai alá csúszott, a kiadástól számított azonos időponttal számolva. Az online statisztikák alapján a Windows 8 1,6 százalékon áll, ami kevesebb, mint a Vista két hónappal a kiadás után produkált 2,2 százalékos adata. Összecseng ezzel saját adatsorunk is: decemberben az Index olvasóinak mindössze 1,24 százaléka használta a Microsoft legújabb operációs rendszerét. A Windows 8-ra való áttérés lelassulása rossz jel a Microsoftnak, hiába volt a Windows 7 népszerű.

Fotó: Net Applications
Az adatok december 22-ig felvett mérésekből származnak, így év végére még javulhat kicsit a statisztika. Az eredmények megerősítik más cégek, például NPD group tapasztalatait is: méréseik alapján a Windows 8 október 26-i kiadását követő négy hétben 21 százalékkal kevesebb, az új operációs rendszerrel felszerelt pécét adtak el az USA-ban, mint 2011 azonos időszakában.

A New York Times szerint az operációs rendszer fogyasztói eladásai október végétől végétől december elejéig 13 százalékkal voltak kisebbek az előző évinél.