2013. február 7.

Androidon is futhatnak majd a Windows-programok

A Wine projekt a napokban bemutatta az eredetileg Windows-ra írt programok más operációs rendszerek alatt történő futtatását lehetővé szoftverének Androidra készült változatának egy előzetes kiadását. Az egyelőre csak kísérleti formában működő Wine for Android a Windows-ok hagyományos programozási felületét utánozza, és ezen keresztül teszi lehetővé a Microsoft operációs rendszerére készült programok működését a Google mobilrendszerén is.


Ugyanakkor mivel a Wine nem emulátor, ezért a szoftverek által használt gépi kódú utasításokat nem fordítja át, illetve architektúrák között nem teszi lehetővé az átjárást. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Wine kizárólag az x86-alapú - tehát Intel vagy AMD processzorokra épülő - Android-eszközökön teszi lehetővé a szintén erre a platformra készült, PC-s Windows programok futtatását, ARM alapúakon viszont nem. Mivel a legtöbb mobil és táblagép még mindig utóbbi architektúrát hasznosítja, ezért sajnos a most bemutatott Wine megjelenése nem jelenti azt, hogy ezeken is futtathatóvá válnak majd a Windows-programok.

Ugyanakkor a projekt dolgozik a Wine egy ARM-on futó változatának elkészítésén is, amely bár szintén nem tenné lehetővé a keresztplatformos futtatást, viszont az ARM-ra fordított Windows programok működtetése már nem jelentene gondot számára. Ilyen ARM-ra fordított Windows-programok például a Windows CE-re készült alkalmazások, valamint a Windows Phone 8-ra ill. a Windows 8 új Metro felületét hasznosító szoftverek, amelyek a Wine for ARM segítségével az Android-alapú mobilokon és táblagépeken is használhatóvá válhatnak majd.