2013. március 14.

Intel – Jelly Bean és Windows 8

Fejlesztők számára már elérhető az Android 4.2.2 Intel processzorokra szánt forráskódja, mely ráadásul másodlagos operációs rendszerként a Windows 8 futtatására is képes.


Az Intel hosszú évekig tétlenül nézte az okostelefonok piacának felfutását, majd az elképesztő siker láttán óriási kapkodással próbálta meg visszaszorítani az ARM-alapú rendszerek térnyerését. Az egymagos Atom processzorok a chipgyártó fürgének nehezen nevezhető grafikus megoldásaival azonban egyáltalán nem váltak sikeressé, így az Intel végül a gyártástechnológiai fölényét bevetve és a grafikus magok licencelésével próbált szerencsét. A négyszálas futtatásra képes új Atom processzorok bemutatásával együtt az Android 4.2.2 Jelly Bean platform fejlesztői változatának forráskódja is kiadásra került, mely a felhasználó igényei szerint indításkor akár a Microsoft Windows 8 operációs rendszerének futtatását is lehetővé teszi.
 A vegyes módú működés kizárólag Intel processzoron lehetséges hiszen az ARM-alapú megoldások kizárólag a „lebutított” Windows RT rendszereket képesek futtatni, míg az Intel processzorok a korábbi Windows alkalmazásokkal való teljes kompatibilitás mellett képesek megbirkózni a Microsoft új platformjával is.