2013. április 18.

Nagy erőkkel készül a Windows 8 frissítése


A pletykák a Start menü visszaemeléséről, és közvetlenül a desktopra való bootolásról szólnak.


A Microsoft gőzerővel dolgozik a Windows 8 még idén érkező frissítésén és a jelek szerint törekszik arra, hogy figyelembe vegye a rendszer debütálása óta született felhasználói visszajelzéseket. A Blue munkacímen futó fejlesztés kevésbé izgalmas (vagy rendszerbe illő) részletei a legújabb (Build 9369) kiszivárgott verzióról készített képernyőképekből derül ki, ennél viszont még érdekesebbek azok a pletykák, melyek szerint a vállalat egyes funkciók tekintetében visszanyúlna a Windows korábbi verziójához.

Középpontban a multitasking  Az elmúlt hetekben kiderült, hogy a Windows 8 frissített verziójában a csempés, vagyis modern (korábban Metro) felület több újítást kap. Ezek elsősorban a csempék átrendezését, méretezését jelenti, valamint azt, hogy a menüelemek csoportba rendezhetők, majd külön elnevezést s adhatunk nekik. A most napvilágot látott új verzióban tovább finomodik az alkalmazások közti váltás lehetősége, aminek köszönhetően meghatározhatjuk, hogy a kiválasztott alkalmazás milyen formában nyíljon meg. 


Könnyebben rendszerezhető appok (fotó: The Verge - a kép nagyítható)

A telepített alkalmazások kezelése is könnyebbé válik annak köszönhetően, hogy a listájukat a rendszer aszerint csoportosítja, hogy a mennyit használtuk őket a telepítés óta. Újdonság továbbá, hogy az egérrel és billentyűzettel rendelkező felhasználók külön menüpontot kapnak a csempék alatt, amivel gyorsabban elérhetik az alkalmazások listáját. 

Start gomb, újra?  A most, illetve korábban kiszivárgott képeken, verziókban még nem érhető tetten, de a pletykák szerint a Microsoft erősen gondolkodik azon, hogy a Windows 8 új felületével csak nehezen (vagy egyáltalán nem) kibékülő felhasználóknak is kedvezzen. A ZDNet egyik bloggere belsős információkra alapozva azt írja, hogy a Microsoft fontolgatja a közvetlenül a desktopra való bootolás lehetőségét. A csempés felület ebben az esetben sem tűnne el a rendszerből, de egy beállítással megoldható lenne, hogy, aki nem akarja, az soha többé ne lássa, és bekapcsolás után a megszokott asztal fogadja. A másik hasonló lehetőség a Start gomb visszaemelése lenne, mivel annak eltüntetése rengeteg problémát és kritikát generált eddig és többek között ez az egyik oka annak, hogy sokan esélyt sem akarnak adni a Windows 8-nak.

Ha a fórumokon terjedő kódrészletek, illetve a belsős információknak hinni lehet, akkor e két funkció beépítésével nagy számú felhasználót lehetne az új rendszer mellé állítani, másrészt elismerése lenne annak, hogy a Windows 8 nem érintős készülékeken való erőltetése alapvetően elhibázott volt a Microsoft részéről. A Windows Blue első bemutatása júniusban várható, a piacon való megjelenését pedig augusztusra ígérik.