2013. november 8.

Ingyenes Unity Pro a Windows 8-as és Xbox One-fejlesztésekhez

A Microsoft kedden, az Xbox honlapon jelentette be, hogy a Unity Technologies-zal kötött megállapodás értelmében ingyen fog hozzáférést biztosítani a közismert többplatformos motor Pro változatához Windows 8-as és Xbox One-os fejlesztésekhez. Az 1500 dolláros (kb. 330.000 forint) megtakarítást jelentő lehetősége igénybevételének előfeltételez, hogy a fejlesztők regisztráljanak a Microsoft által a független fejlesztők számára létrehozott ID@Xbox programba.

Az ingyenes hozzáférés a Unity Pro-hoz nem alapjogon fog járni a regisztrált tagoknak, hanem vélhetően meg kell felelni majd bizonyos további feltételeknek is, amiket azonban Redmond egyelőre nem részletezett. Mindenesetre a Unity az Xbox One-hoz igazított változata képes lesz a SmartGlass és az új Xbox One játékvezérlő plusz funkcióinak kiaknázására is, és a támogatott platformok körében ott lesz a Windows Phone 8 is, amire így értelemszerűen szintén viszonylag egyszerűen elkészíthető lesz a játékok egy portja.
Ugyanakkor ha a fejlesztők játékuk vagy alkalmazásuk az említett platformokon kívül futó változatait (pl. Androidon vagy iOS-en futó kiadást) is akarnak készíteni, azt külön, saját költségükre kell majd licencelniük a Unity Technologies-től.
Természetesen a Unity a Pro változat extráival nem rendelkező "sima" kiadása továbbra is ingyenesen elérhető lesz - legalábbis non-profit intézmények, illetve évi 100.000 dollárnál kevesebb bevétellel rendelkező cégek részére.