2013. november 10.

Máris terjed a Windows 8.1

Bő két hét alatt több számítógépen jelent meg a legújabb Windows-verzió, mint korábban a Windows 8. Ez is azt támasztja alá, hogy a felhasználók és a cégek már nagyon várták a frissítést. A gépek ötödén még mindig XP fut.


A Windows 8.1 hivatalosan október 17-től érhető el, ehhez képest a NetMarketShare adatai alapján már az asztali számítógépek 1,72 százalékán található meg. Összehasonlításul: a Windows 8 tavaly október 26-án jelent meg és a piaci részesedése az első hetekben 0,41 százalék, novemberben 1,09 százalék volt. Csupán decemberben érte el az 1,72 százalékot. Persze a Windows 8.1 nem csupán önállóan telepíthető, hanem frissítésként is, ennek tudható be, hogy gyorsan veszít piaci részesedéséből a Windows 8. Ezt támasztja alá az októberi statisztika is, miszerint az operációs rendszer piaci részesedése 0,49 százalékkal 7,53 százalékra csökkent, ezzel párhuzamosan pedig a Windows 8.1 részesedése 0,85 százalékkal nőtt.

A Microsoft új operációs rendszerei ennek ellenére is még messze vannak attól, hogy leváltsák a Windows 7-et. A Windows 8 és a Windows 8.1 együtt az asztali számítógépek 9,25 százalékán fut. A Windows Vistánál ez 3,63, a Windows XP-nél 31,24, míg a Windows 7-nél 46,42 százalék. A Windows 8.1 leginkább azért lehet vonzó a felhasználóknak, mert eldönthetik, hogy a sokak által gyűlölt csempés kezdőképernyőt vagy régi Asztalt szeretnék látni bekapcsoláskor, a Start gomb visszatér, az összes alkalmazás nézet pedig a felhasználók minden alkalmazását egyszerre jeleníti meg. 
A StatCounter aktuális adatai alapján a legnépszerűbb operációs rendszer a Windows 7 (51,8 százalékos piaci részesedés), a Windows 8 a számítógépek 7,1 százalékán működik, míg a világ számítógépeinek 21 százalékán fut még mindig Windows XP. A Microsoft áprilisban kampányt indított utóbbi lecseréléséért, mivel a Windows XP sokkal sebezhetőbb a kibertámadásokkal szemben, mint a Windows 7 és a Windows 8. A korábbi Security Intelligence Reportban többek között az szerepelt, hogy a Windows XP - a Windows 8 64 bites verziójához képest - több mint 56-szor gyakrabban válik kártevőkkel végrehajtott támadások áldozatává, s ez a tendencia erősödik. Az elavult XP-hez 2014 után is lehet majd vásárolni részleges támogatást. 

"Az olyan modern operációs rendszerek, mint a Windows 8 kifinomult és több lépcsőt felvonultató biztonsági technológiákat alkalmaznak, amelyek megnehezítik a kiberbűnözők számára, hogy biztonsági hibákat használjanak ki és ezáltal kevésbé vonzó célpontot nyújtanak" - jelentette ki Tim Rains, a Microsoft illetékes vezetője. Egyes bűnözők célzottan a Windows XP biztonsági hibáit támadják. A Microsoft ezért arra számít, hogy a meghosszabbított terméktámogatás 2014 áprilisi lejárta után az akciók száma nőni fog. Két évvel ezelőtt, a Windows XP SP2 terméktámogatásának lejártát követően 66 százalékkal nőtt a regisztrált támadások száma, a bűnözők ugyanis arra számítanak, hogy az addig nem javított hibákat kihasználhatják. A helyzet elsősorban a vállalatoknak jelenthet problémát.